7 aylıkken bile tepki gösteriyoruz ama her yıl 94 bin kişinin ölümüne neden oluyor

Yılan Derisi, Primatlar İçin Güçlü Bir Görsel Tetikleyici

Bir araştırma, yılanların ölçekli derisinin, primatların bu tehlikeli canlıları hızla algılamasında kilit bir görsel ipucu olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, daha önce hiç gerçek yılan veya amfibi görmemiş üç Japon makak maymunu (Macaca fuscata) kullanıldı. Maymunlar, ödüle dayalı bir tanımlama oyununda yılan ve semender fotoğraflarına maruz bırakıldı. Beklendiği gibi, yılan fotoğraflarına semender fotoğraflarına göre çok daha hızlı tepki verdiler.

Ancak, semender fotoğraflarına yılan derisi kaplaması eklendiğinde, maymunlar bu görüntülere de aynı hızda tepki verdi. Araştırmacılar, yılan derisinin primatlar için güçlü bir görsel tetikleyici olduğunu ortaya koydu.

Kawai, “Primatlar ve insanlar yılanları hızla tanıyabilir, ancak bu görsel farkındalığın ana unsuru daha önce bilinmiyordu” dedi. Araştırma, yılanların pullu cildinin primatların tehlikeyi sezme mekanizmasında belirleyici bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

HER YIL 94 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNE YOL AÇIYOR

Primatların görsel sistemlerinin yılanları hızla tespit edebilecek şekilde evrimleşmiş olması, hayatta kalmaları açısından büyük bir avantaj sağladı. Yılanlar, insanlar için hala en büyük tehditlerden biri. Her yıl dünya çapında yaklaşık 94 bin ölüm yılan ısırıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Buna kıyasla, köpekbalığı saldırıları yalnızca 2023 yılında 14 ölüme yol açtı.

İnsan bebeklerinin, yedi aylıkken bile yılanlara karşı beyin tepkileri gösterdiği biliniyor. Bu da insanların yılanları algılama yeteneğinin doğuştan geldiğini ve primatlarla ortak bir evrimsel geçmişe dayandığını düşündürüyor. Kawai, “Bu sonuçlar, primatların görsel sisteminin yılanları daha hızlı ve güvenilir şekilde tespit edecek şekilde evrimleştiğini destekleyen yılan tespit teorisiyle tutarlıdır” dedi.

Araştırma, primatların tehlike sinyallerini nasıl algıladığına dair önemli bilgiler sunuyor. Yılan derisinin, doğrudan tehdit oluşturmasa bile, primatlarda güçlü bir tehlike algısı uyandırdığı görülüyor. İnsanlarda yapılacak benzer bir çalışma, bu ortak evrimsel mekanizmanın daha net anlaşılmasını sağlayabilir.

Bu araştırma, yalnızca primatların görsel algı sistemleri hakkında değil, aynı zamanda insan beyninin tehlikeyi nasıl algıladığına dair yeni bilgiler sunuyor. Kawai, bu tür çalışmaların, hayvanlar ve insanlar arasındaki ortak evrimsel bağlantıları anlamada önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

Related Posts

Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

ABD’de federal bir yargıç, teknoloji devi Meta’nın yapay zekâ modellerini kitaplarla eğitmesiyle ilgili davada şirket lehine karar verdi. Aralarında ünlü yazar ve komedyen Sarah Silverman’ın da bulunduğu 13 yazarın açtığı davada, mahkeme Meta’nın bu uygulamasının “adil kullanım” (fair use) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Telefondan ekran görüntüsünü sakın çekmeyin! Banka hesaplarınız tehlikede olabilir

Akıllı telefonlara girip tehlike saçan yeni ortaya çıktı. Özellikle galeriye sızan bu virüs ekran görüntüsü alınan kişisel bilgileri anında çalıyor.

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

GPT-5 ne zaman çıkıyor?

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, ChatGPT’si için GPT-5’in ne zaman çıkacağını açıkladı.

Çin’den 6G tabanlı elektronik savaş silahı

Çinli bilim insanları 6G teknolojisini kullanarak gelişmiş yeni bir silah ürettiklerini ve bu silahın gelişmiş savaş uçaklarını bile şaşırtarak iletişim sistemlerini bozabileceğini iddia ediyor.