Uzmanı açıkladı: HMPV dünya genelinde bir salgına dönmez

Prof. Dr. Nafiz Koçak: İnsan Metapnömovirüsü (hMPV) Hakkında Bilgilendirme

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nafiz Koçak, Çin ve Avrupa’da yaygınlaşan, Malezya, Hindistan ve Kazakistan gibi ülkelerde de görülen İnsan Metapnömovirüsü (hMPV) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

DHA’nın haberine göre, Prof. Dr. Koçak, “2024 Ekim ayından bu yana hMPV vakalarında bir artış görülse de, bunun küresel bir salgın endişesine yol açmayacağını belirtti.

hMPV, diğer solunum yolu enfeksiyonlarına benzer şekilde bulaşır ve özellikle kış aylarında vakalar artar. Hastalık genellikle erken yaşlarda ortaya çıkar ve tekrarlayabilir. Burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hafif ateş ve öksürük gibi belirtiler görülebilir, ancak genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.

Ağır semptomlar genellikle 5 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üstü bireylerde görülür.

“SARS-COV-2 gibi, hMPV de küresel bir salgın endişesine yol açmayacaktır. Çünkü hMPV’deki değişiklikler yavaş ve önceden dolaşımda olan suşlar mevcut. SARS-COV-2 ise insanların daha önce karşılaşmadığı bir virüstü ve bağışıklık yoktu, bu nedenle pandemiye yol açmıştı. hMPV genellikle 2-5 gün içinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır.” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Koçak, açıklamalarını noktaladı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir