Elektrik üretimi şubatta arttı



Türkiye Elektrik Sektöründe Doğal Gaz Santralleri Ön Planda

Türkiye Elektrik Sektöründe Doğal Gaz Santralleri Ön Planda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 29,1’i doğal gaz santrallerinden karşılandı.

Aynı rapora göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 24,1’i ithal kömür santralleri, yüzde 15,2’si hidroelektrik santralleri, yüzde 11,1’i rüzgar santralleri, yüzde 10,6’sı linyit santralleri ve yüzde 3,7’si jeotermal santraller tarafından sağlandı.

Biyokütle, güneş enerjisi, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil ise sırasıyla diğer enerji kaynakları oldu.

Geçen şubatta Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.

Aynı dönemde faturalanan elektrik tüketim miktarı ise yaklaşık yüzde 4 artarak 23 milyon 191 bin 824 megavatsaat seviyesine ulaştı.

Tüketimin yüzde 40,5’i sanayi, yüzde 30’u mesken aboneler, yüzde 26’sı kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından gerçekleştirildi. Aydınlatma ve tarımsal faaliyetler ise sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 1,3 paya sahipti.

Tüketici ve Kurulu Güç Artışı

Geçen şubat ayında elektrik tüketici sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artarak 50 milyon 855 bin 279’a yükseldi.

Aynı dönemde tarımsal faaliyet, mesken, kamu, özel hizmetler, aydınlatma ve sanayi tüketici sayılarında artışlar görüldü.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise yaklaşık yüzde 1,6 artarak 97 bin 633 megavata ulaştı. Kurulu gücün büyük bir kısmını doğal gaz santralleri, barajlı hidroelektrik santralleri, rüzgar santralleri ve ithal kömür santralleri oluşturdu.

 


Related Posts

Prof. Dr. Hakan Kara’dan yüksek faiz açıklaması: ‘Esas sıkılaşması şimdi başladı’

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, reel sektörün yüksek kredi faizleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kara, faiz artışlarının ekonomide yavaşlama yaratabileceğini vurguladı.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Palandöken’den “kentsel dönüşümde esnaf unutulmasın” açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kentsel dönüşüm çalışmalarında esnafın unutulmaması gerektiğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı’ndan deprem fırsatçılarına ceza

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da meydana gelen depremler neticesinde deprem çantası ve çadır denetiminde bulundu. Fahiş fiyat uygulayanlara ceza kesileceği açıklandı.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir