Depreme karşı karbon fiber yöntemi

İstanbul için Yenilikçi Deprem Güçlendirme Tekniği: Karbon Fiber

Marmara Denizi’nde 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem riskini tekrar gündeme getirdi. Ancak bilim insanları, artık stratejik bir çözüm öneriyor. Üstelik bu çözüm yıllar önce Hatay’da başarılı bir şekilde uygulandı.

Karbon Fiberle Güçlendirilen 49 Yıllık Bina Depremlere Meydan Okuyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, karbon fiber güçlendirme tekniği sayesinde 49 yıllık bir binayı depreme karşı daha dayanıklı hale getirdi. Bu teknik, Kahramanmaraş’taki depremi atlattırmış ve binayı yıkımdan korumuştu.

Projenin lideri İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Tan, NTV’ye yaptığı açıklamada, “İnsanları tahliye etmeden ve binayı baştan inşa etmeden, az bir müdahale ile binayı güçlendirebilir miyiz diye arayış içindeydik.” şeklinde konuştu.

2008 Yılında Hatay’da Başarılı Bir Deneme

Mustafa Tan sözlerine şöyle devam etti:

“Deneysel bir bina üzerinde karbon fiber güçlendirme yöntemini uygulayabilir miyiz diye araştırıyorduk ve bu arayışımız, Hatay’da bir binayı güçlendirmemizi sağladı. Önce binada korozyon onarımı yapıp demirleri temizledik, ardından karbon fiber ile kolonları sardık ve bina dış yüzeyini güçlendirdik. Böylece binayı eski sağlamlığına kavuşturduk.”

Bina güçlendirildikten tam 14 yıl sonra iki büyük depremi başarıyla atlattı. 2023’te yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay depremleri, güçlendirilen binayı etkilemedi.

Tan, “Sitede toplam 3 blok bulunuyordu. Deprem anında A3 Blok yıkıldı ancak güçlendirdiğimiz blok ayakta kalmayı başardı.” şeklinde bilgi verdi.

Karbon fiber güçlendirme tekniği aynı zamanda maliyet açısından da avantajlı. Tan, “Destek aldığımız 50 bin euroyu harcadık. Kat maliklerinden de katkı alarak toplam maliyeti düşürdük. Güçlendirme projelerinde genel kural, binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi maliyetinin yüzde 20’sini aştığı zaman ekonomik olmamaktadır.” dedi.

Related Posts

Fatih Erbakan’dan üç partiyle ittifak sinyali

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, olası seçimlerde bazı partilerle ittifaka gidebileceklerini belirterek “Bunun içerisinde de tabii Gelecek Partisi olabilir, İYİ Parti olabilir, Saadet Partisi olabilir” dedi.

Sırrı Süreyya Önder’in vefatının ardından siyasilerden başsağlığı mesajları

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından, siyasi liderler ve partiler başsağlığı mesajları yayımladı. Önder’in barış ve uzlaşıya verdiği önemin altı çizildi.

Yemen Başbakanı istifa etti

Yemen Başbakanı bin Mübarek, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

İran’da kum fırtınası: 800’den fazla kişi hastanelik oldu

İran’da yaşanan kum fırtınası nedeniyle 802 kişi hastanelere başvurdu. Yetkilier, çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve solunum yolu rahatsızlığı olanların evde kalması çağrısı yaptı.

Strasbourg’da yaşamını yitiren kız kardeşlere Rize’de veda

Fransa’nın Strasbourg kentindeki yangında yaşamını yitiren üç kız kardeş, Rize’de son yolculuklarına uğurlandı.

Müstakil ev yangını: Kardeşlerden biri öldü, diğeri ağır yaralandı

İzmir’in Tire ilçesinde müstakil evde yangın çıktı. Yangında iki kardeşten biri öldü, diğeri yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir