Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Düğün fotoğraf ve kamera çekimlerinde yeni dönem

Düğün, doğum gibi özel anları belgeleyen fotoğrafçı ve kameramanlar için yeni bir dönem başlıyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), bu alanda faaliyet gösteren kişilerin sahip olması gereken bilgi ve becerileri tanımlayan ulusal yeterliliği onayladı.

İsmet İnönü haklı çıktı: Bir ihanet bitti, diğeri Lozan’da başladı

Atatürk’ün silah arkadaşı 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, “Kendi içinde bizimki kadar çok hain yetiştiren hiçbir ülke yoktur” demişti. PKK kendini feshetmeden Avrupa’daki hainler için 2. Kürt Enstitüsü Lozan’da kuruldu hedefini de, “1923’te alınamayan Kürtlerin ulusal haklarını almak” olarak açıkladı…

Gürcistan’da Türkiye hazımsızlığı: AB’ye tepki yağıyor

Gürcistan, 7-8 Mayıs 2025 tarihlerinde Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısına davet edilmedi. Ülkemiz Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından temsil edildiği ve diğer aday ülkelerin de katılım …

Güneş tutkusu hayatını karattı

Güneş tutkusu 46 yaşındaki Jane Murray’in, hayatını karattı. Gerçeği duyunca ise hayatının pişmanlığını yaşadı.

AKP’li Metiner’den ‘yeni çözüm süreci’ açıklaması: Dağdan gelen bu ülkenin evlatlarını bağrımıza basacağız kardeşim

AKP’li Metiner’den ‘yeni çözüm süreci’ açıklaması: Dağdan gelen bu ülkenin evlatlarını bağrımıza basacağız kardeşim

Alman tarihçinin öngörüsü: Gelecek yaz Avrupa’daki son barış dolu yaz olacak

Bazı analistlere göre Kremlin şu anda makalenin pratikte ne kadar kullanılabilir olduğunu test ediyor. NATO üyesi bir ülkeye saldırı olması halinde ittifakın diğer ülkelerinin yardıma gelmesi gerektiğini belirten Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir