Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık Belirtileri ve Önlemleri

Kabızlık, haftada üçten az tuvalete çıkma durumu olarak tanımlanır. Ancak uzmanlara göre, kabızlığın sadece bu belirtiyle sınırlı olmadığını belirtiyorlar. Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer’e göre zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumlar da kabızlık olarak değerlendirilebilir. Beslenme ve diyet alışkanlıklarının kabızlığın oluşmasında büyük rol oynadığını belirten Atamer, su ve lifli gıdaların yetersiz tüketimi durumunda kabızlığın ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle orta ve ileri yaşlarda ve kadınlarda kabızlık sorununun daha sık görüldüğünü vurguluyor.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın tedavisinde su tüketiminin önemine vurgu yapıyor. Su tüketiminin yetersiz olmasının kabızlığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Atamer, lifli gıdaların tüketilmesi, düzenli egzersiz yapılması gibi önerilerde bulunuyor.

Yaşlanmayla birlikte bağırsak hareketlerinin yavaşladığını ve bu durumun kabızlığa zemin hazırladığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, yaşlılarda sosyal hayata aktif katılımın ve düzenli egzersizin kabızlığı önlemede önemli rol oynadığını vurguluyor. Beslenmede lifli gıdaların önemine de değinen Atamer, yaşlılar için lifli gıdaların sık tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabızlığın tedavisinde ilaç kullanımının da gerekebileceğini belirten Atamer, kişinin tuvalet ihtiyacını ertelememesi gerektiğini vurguluyor. Uzun süreli kabızlığın bağırsaklarda sorunlara yol açabileceğini belirten Atamer, bol su içme, lifli gıdalar tüketme ve düzenli egzersiz yapma alışkanlıklarının kabızlık sorununu çözebileceğini belirtiyor.

Kabızlıkla Başa Çıkmanın Yolları

  • Su tüketimini artırın
  • Lifli gıdaları sıkça tüketin
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Tuvalet ihtiyacını ertelemeyin
  • Bol miktarda su için ve lifli gıdalar tüketin
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin

Kaynak: BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Related Posts

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?