Bilim insanları insan hareketinden elektrik üretti

Araştırmacılar Yeni Bir Triboelektrik Nanojeneratör Geliştirdi

ABD Alabama Huntsville Üniversitesi (UAH) araştırmacıları, ticari olarak satılan yapışkan bantları kullanarak yeni bir triboelektrik nanojeneratör (TENG) geliştirdi. Bu jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek, insan hareketleri ve çevresel titreşimlerden enerji toplama imkanı sağlıyor. Triboelektrik etki sayesinde, sürtünme ve temas yoluyla elektrik üretilebiliyor. Yeni tasarımda metalize polietilen tereftalat filmler elektrot görevi görürken, Scotch bantlar elektrik üretimini artırıyor.


Sağlıkta devrim: Proton tedavisiyle kanseri yok ettiler

YÜKSEK FREKANSTA ENERJİ ÜRETİMİ

UAH’dan araştırmacı Dr. Moonhyung Jang, farklı bant kombinasyonları deneyerek çift taraflı bant kadar güç üretebilen ancak yapışkan yüzey sorunu olmayan bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Bu sayede cihaz, 300 Hz’e kadar yüksek frekanslarda çalışabiliyor. Van der Waals kuvvetlerinin etkisiyle bantlar arasında atomik boyutta boşluklar oluşuyor ve enerji verimli şekilde elde ediliyor.


Enerji tasarrufu ve çevre dostu yaşam: Mikro evlerin geleceği

GÜÇ VE UYGULAMA ALANLARI

Yeni triboelektrik jeneratör maksimum 53 milliwatt güç üretebiliyor. Bu güç, 350 LED ışığını yakmaya ve lazer işaretçiyi çalıştırmaya yetiyor. Ayrıca cihaz, ses dalgalarını algılayan akustik sensör ve kol hareketlerini tespit eden kendi enerjisini üreten taşınabilir biyosensör gibi uygulamalara entegre edildi. Bu biyosensörler, kas aktivasyonlarını ölçerek spor yaralanmalarını önleme ve performansı artırma potansiyeline sahip. Dr. Jang, çalışmalarını sürdüreceklerini ve yakın zamanda enerji toplama ve biyosensörlerle ilgili patent başvurusu yapacaklarını açıkladı.

Related Posts

ChatGPT alışverişe açılıyor: OpenAI, ChatGPT’ye alışveriş özelliği ekledi

En popüler yapay zeka uygulamalarından biri olan ChatGPT, yapay zeka destekli arama sorguları için alışveriş özelliğini sunmaya başladı.

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Dünya İnsansı Robot Oyunları, Pekin’de düzenlenecek

Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 2025 Dünya İnsansı Robot Oyunları’nın ağustos ayında Pekin’de düzenleneceği bildirildi.