Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

ERÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, Kayseri’de ısınan hava ile birlikte artan kene vakaları hakkında açıklamalarda bulundu. Yıldız, piknik ve açık hava etkinlikleri sonrasında özellikle çocukların saçlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kene deriyi delip kan damarına ulaşabileceği her yerde tutunabilir. Çocuklarda ve açık alan ziyaretlerinde dönüşte bütün vücudun detaylı şekilde incelenmesi önemlidir. Saçlı deri, koltuk altı, kasık ve sırt gibi gözle görülmeyen bölgeler ihmal edilmemelidir. Bir keneyle karşılaşıldığında kesinlikle hekime başvurulmalı ve keneyi çıkarmak için elle temas edilmemelidir” şeklinde konuştu.


“ELLE ÇIKARILMAMASI EN UYGUNU”

Kenenin insanlara virüs bulaştırabileceği şekilleri vurgulayan Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Kene ısırığıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bulaşabilir. Ancak asıl risk keneyi çıkarırken ortaya çıkar. Bazı kişiler kene tutarken ateş uygular. Kene canlı olduğu sürece ısırılan bölgeden vücuda virüs bulaşabilir. En yaygın hata keneyi elle çıkarmaktır. Keneyi çıkarmak için eldiven, bez veya başka bir aracı kullanmak daha güvenlidir. Bunun yanı sıra mümkünse el temasından kaçınılmalıdır. Kene çıkarma işlemi bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalıdır. Keneyi kendi yöntemlerinizle çıkarmak enfeksiyon riskini artırabilir. Özellikle keneyi parmaklarımızla ezme hatası yaygındır ve virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle bu tür yanlış uygulamalardan kaçınmak önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.