ABD ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde daraldı: Tarifeler ve tüketici harcamaları etkili oldu

ABD Ekonomisi İlk Çeyrekte Daraldı: İşte Detaylar

2025’in ilk çeyreğinde ABD ekonomisi daralma yaşadı. İşletmelerin tarifelerden önce ithalat stoklarını artırmaya çalışması ve tüketicilerin harcamalarını kısması, gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYH) olumsuz etkiledi. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, GSYH ilk çeyrekte mevsimsel ve enflasyona göre ayarlanmış yıllık yüzde 0,3 oranında azaldı. Bu, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana görülen en büyük düşüş oldu.

GSYH’deki bu daralmada, ithalat stoklarının artması ve tarifelerin etkisi büyük rol oynadı. İthalat yüzde 41,3 oranında artarken ihracat yüzde 1,8 oranında arttı. Bu durum ekonomistlerin öngördüğü yüzde 0,4’lük büyüme tahmininden geride kaldı.

ABD Ekonomisi 2024’te Güçlü Başlangıç Yaptı

2024 yılına güçlü bir başlangıç yapan ABD ekonomisi istikrarlı bir şekilde büyürken, enflasyon azalmaya devam etti. İşsizlik oranı yüzde 4,1’de sabit kalırken işverenler, 2024’ün son çeyreğinde 628.000’den düşerek ilk çeyrekte 456.000 yeni iş yarattı.

Ancak, işletmeler ve bireyler, gümrük vergileri ve fiyat artışları konusundaki belirsizlikler nedeniyle endişeli. S&P 500 ve Nasdaq Composite’deki durgunluk, tarifeler ve ekonomik belirsizliklerden kaynaklanıyor.

Şirketlerin Endişeleri

American Airlines, PepsiCo, Procter & Gamble ve General Motors gibi büyük şirketlerin CEO’ları, tarifelere ilişkin belirsizliklerin planlama süreçlerini zorlaştırdığını ve tüketici güvenini sarstığını ifade ettiler. Colgate-Palmolive CEO’su Noel Wallace, şirketin yıllık kazanç tahminini düşürdüğünü ve belirsizliğin tüketicilerde endişe yarattığını belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell, tüketicilerin yüksek fiyatlarla karşılaşmasının ve ekonominin kısa vadede tarifeler nedeniyle daha yüksek işsizlikle karşılaşmasının olasılığının “güçlü” olduğunu vurguladı.

Related Posts

Bakan Bayraktar açıkladı: Avrupa’daki kabus Türkiye’yi de etkileyecek

Dün Avrupa’da öğle saatlerinde Portekiz ve İspanya ile Fransa ve Belçika’nın bazı bölgelerinde yaşanan elektrik kesintisi sonrası büyük bir kaos yaşandı. Sabah saatlerinde kademeli bir şekilde elektrik verilmeye başlandı. Bakan Bayraktar Avrupa ile aynı ağın kullanıldığını hatırlatarak, “Bizi etkileyebilecek boyutta bir sıkıntı” dedi.

Prof. Dr. Hakan Kara’dan yüksek faiz açıklaması: ‘Esas sıkılaşması şimdi başladı’

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, reel sektörün yüksek kredi faizleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kara, faiz artışlarının ekonomide yavaşlama yaratabileceğini vurguladı.

Elektrik üretimi şubatta arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi şubatta önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Palandöken’den “kentsel dönüşümde esnaf unutulmasın” açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kentsel dönüşüm çalışmalarında esnafın unutulmaması gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir