Arjantin ekonomisinin yeniden doğuşu: Uluslararası piyasalara dönüş adımı

Arjantin Hükümeti Uluslararası Yatırımcılara 1 Milyar Dolarlık Tahvil İhraç Etti

Arjantin hükümeti, döviz rezervlerini artırma hedefi doğrultusunda uluslararası yatırımcılara yönelik 1 milyar dolarlık beş yıllık bir tahvil ihracı gerçekleştirdi. Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, yatırımcılar tahvil karşılığında ABD doları ödeyecek ve Arjantin pesosu cinsinden ödeme alacak.

MERKEZ BANKASI ARACILIĞIYLA YEREL YASALARA UYGUN OLARAK İHRAÇ EDİLECEK

Ekonomi Bakanı Luis Caputo, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada bu adımı “Arjantin’in uluslararası piyasalara dönüşü” olarak niteledi. Ancak genellikle dolar veya euro gibi yaygın para birimlerinde ihraç edilen, New York ya da Londra gibi yargı yetkisi dışındaki hukuk sistemlerine tabi borçlanmalar için kullanılan bu tanım, Arjantin pesosu cinsinden ve yerel yasalar kapsamında, merkez bankasının düzenleyici mekanizması aracılığıyla ihraç edilecek olan bu tahvil için de geçerli.

Maliye Sekreteri Pablo Quirno, sosyal medya paylaşımında, 2030 vadeli bu tahvilin, 30 Mayıs’ta vadesi dolacak 8,55 trilyon peso tutarındaki borç ödemeleri ile geçtiğimiz hafta yapılan faiz ödemelerini karşılamak amacıyla çıkarıldığını belirtti.

Tahvil ihracının, Arjantin’in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı 20 milyar dolarlık anlaşmanın ardından ve ülkenin risk priminde yaşanan düşüş sonrası beklenen bir adım olarak değerlendirildiği biliniyor. Risk primi, yatırımcıların Arjantin’in kamu borcuna ilişkin algısını yansıtan önemli bir göstergedir.

Bakan Caputo, yaptığı açıklamada, bu ihalenin brüt ya da net borçta artış anlamına gelmediğini vurguladı.

“Bu işlem yalnızca Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini artırıyor ve yerel para cinsinden borçların vadesini önemli ölçüde uzatıyor” dedi.

Related Posts

Bakan Bolat: Milli gelirimiz 1 trilyon 371 milyar dolara yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Milli gelirimiz, 2023 yılında ilk defa 1 trilyon doları aştı. 2023’te 1 trilyon 130 milyar dolara yükseldi. 2024’te 1 trilyon 322 milyar dolara, 2025 ilk çeyreği sonunda da 1 trilyon 371 milyar dolara yükseldi” dedi.

Kereste devi 18 Haziran’da fişi çekiyor: Onlarca çalışan işinden olacak

Western Forest Products, Vancouver Adası’ndaki Chemainus testerehanesinde üretimi 18 Haziran’da durduracağını açıkladı. Şirket, bu kararın ardında düşen kereste talebi, yükselen ABD yumuşak ağaç vergileri ve uygun odun tedarikindeki ciddi …

Ünlü bankadan 2026 yılı için rekor altın tahmini

Wells Fargo analistlerine göre, küresel çatışmalar ve ekonomik belirsizliklerin devam etmesi, altın fiyatlarını rekor seviyelere çıkaracak. Banka, 2026 sonu için altın fiyatları hakkında rekor tahminde bulundu.

Akaryakıt fiyatlarına zam geliyor: Benzin için tarih verildi

Brent petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, 13 Haziran Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 1 TL zam geliyor. Yeni zamla birlikte İstanbul’da benzin 47.91 TL’ye, Ankara’da 48.58 TL’ye, İzmir’de ise 48.92 TL’ye yükselecek. İşte güncel akaryakıt fiyatları…

Bizim kuşak bu utançla yaşamaya alışık zaten

“Utanç” evet. Bunu başka türlü tanımlayabilmenin imkânı yok. İki yıla yakın bir süredir Siyonist terör örgütü İsrail’in soykırımını “sadece seyrederek” devam ediyoruz hayatımıza ve evet, bunun tam adı utanç. Ama alışığız biz utançla yaşamaya. Yine de bütün analizlerin, bütün amaların, bütün fakatların kıyısında durup tekrar tekrar hatırlatmalıyız bu utancı kendimize. Çünkü 2025 yılının dünyasında, tüm dünya oturmuş soykırımı seyrediyoruz. Bir şey olmasını umut etmekten bile vazgeçmek üzereyiz. Dahasını

Eski kaşar nasıl üretiliyor? Tadıyla büyülüyor, Kars’ın altın lezzeti!

Kars’ın bereketli bitki örtüsünde yetişen büyükbaş hayvanların sütleri, titizlikle işlenerek eşsiz Kars eski kaşar peynirine dönüştürülüyor. Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit köyünde, temiz havası ve doğal bitki örtüsüyle öne çıkan bölgede …