Başardınız ve Yunanistan’a vizenizi aldınız… Sırada ne yiyeceğiniz var… Tatmadan dönülmemesi gereken lezzetler


Türkiye’de yeme-içme, tatil edinme fiyatlarının ayarı bozuk. Bunun aksini iddia eden ya kördür ya da dilsiz şeytandır. Sadece girişine (hava parası) 1000 TL verdiğiniz bir plajda, dandik bir cheeseburgere 600 küsur TL veriyorsanız (20 Euro) durum pek de iç açıcı değildir mesela. Yanına içecek ve patates ile “Hop!” 1000 TL oldunuz bile maazallah! O sebeple son iki haftadır insanların akın akın Yunan adalarına veya Yunanistan şehirlerine gittiği haberlerini okuyoruz.

İçerideki paranın dışarı çıkması korkusu ile dünyada bir tek ülkemizde uygulanan “Yurt dışı Çıkış Harç Pulu”na sağlam bir zam yapılması da sırf bu sebepten gündeme geldi. Eskiden havaalanlarında o pulları memurlardan satın alırdık. En azından “bir iki memur bu işten ekmek yiyor” derdim. Şimdi otomatları var. Ne yaparsın, yeni dünya düzeni işte.

Vizesi, pasaportu olanların daha adil ve daha makul fiyatlarla, kazıklanmayacaklarını düşündükleri ülkelerde tatil yapmayı istemeleri en doğal hakları. Öncelikle vize alabilmeleri de mucize zaten. Aylarca sıra bekleyip vize sırası gelmeyen, vize başvurusu reddedilen insanlar var. Şu anda Yunanistan’a vize alabilmek na mümkün! O yüzden vize alabilenleri, gidebilenleri öncelikle bir tebrik etmek lazım.

Peki başardınız ve vizenizi aldınız; Yunanistan’a gitmek gibi bir tatil planınız da var. Kalacağınız yeri ayarladınız. Çok güzel. Öyleyse sırada Yunanistan’da ne yiyeceğiniz var.

İşte onu da ben sizin için çözmek isterim. Madem komşuya bunca talep var. Hiç değilse orada ne yemeniz gerektiğini de derleyerek size minik bir tatil hediyesi sunmuş olayım. Siz içinden seçin beğenin, alın.

Gidenlere şimdiden iyi tatiller, bol keyifli anlar dilerim.

1. Souvlaki

Yunanlıların dürümü. Nizami şekilde küp küp et şişlerin çekildiği ve üzerlerine garnitür eklenerek servis edilen Souvlaki Yunanistan’ın milli sokak lezzetlerinin başında geliyor. Souvlakinin Yunanistan’da çok başarılı icracıları var. Atina’ya giderseniz Souvlaki Kostas ve tabakta sunumu ile yine Atina’da bir klasik olan Souvlaki Leivadia‘yı öneririz. Domuz, tavuk, dana eti olarak sunuluyor.

2. Bougatsa

Bougatsa, Yunanlıların meşhur muhallebili böreği. Özellikle sabah kahvaltılarında tercih ediliyor. Üstüne pudra şekeri dökülerek de yenebiliyor. Yunanistan’da neredeyse tüm pastanelerde bulanbilirsiniz. Ama benim size Atina’daki tavsiyem Creme Royale ve Ariston.

3. Patsas (İşkembe Çorbası)

Yunanistan’da birçok farklı şehirde çok başarılı işkembe ve sakatat çorbacıları var. Size işkembe çorbası için Atina’da tavsiyem Oinomageireio Epirus (est.1898). Ayrıca eğer Selanik’e giderseniz Tsarouchas Restaurant. Eğer yolunuz Gümülcine’ye düşerse de Trakya Lokantası, Rıdvan Usta. Her üçünü de farklı dönemlerde ziyaret ettim. Üçü de mükemmeldi.

4. Spanakopita

Yunanlılar için bir diğer anlam taşıyan börek: Spanakopita. İçinde ıspanak dışında feta cheese ile doğrudan Nirvana! Kahvaltıda bougatsa ile birlikte mutlaka deneyin. Atina’da Creme Royale, Ariston, Chatzi ve Xryso Staxy en başarılı ıspanaklı börek yapan mekanlar.

5. Horiatiki (Greek Salad)

Yunan salatası, orjinal ismi ile Horiatiki Yunanistan’da neredeyse her restoran menüsünde bulunan bir salata çeşidi. Yunanistan’ın milli salatası desem yanlış olmaz. Her restoranda sunumlar farklılık gösterse de, iri kıyılmış domates, salatalık, soğan ve hepsinin üstüne bir kalıp olarak yerleştirilen feta cheese (keçi peyniri). En temeli bu. Üstüne de elbette biraz zeytinyağı. Peynirin lezzeti ile domates ve salatalık mükemmel bir uyum yakalıyor. Her restoranda deneyebilirsiniz.

6. Koulouri (Simit)

İstanbullular “simit” der. İzmirliler “gevrek” der. Amerika’da ismi “bagel” olur. İşte bu susamlı halka ekmeklerin Yunanistan’daki ismi de simit. Çok basit ve temel bir fırın ürünü. Her zaman sevilerek katık edilen. Yunanistan’da da çokça tüketilen en temel yiyeceklerden bir tanesi.

7. Frappe

Nescafe bundan daha iyi düşünülemez ve sunulamazdı. Nescafe gibi endüstriyel ve ekonomik bir ürünü karıştırıp üstünü köpürterek ondan harika bir soğuk kahve icat etmişler. Yunanistan’a nereye giderseniz frappe yapıldığını görürsünüz. Frappe de souvlaki ve Greek salad (Yunan Salatası ‘Horiatiki’) gibi Yunanlıların milli bir lezzeti haline dönüşmüş durumda. Denk geldiğiniz anda için!

8. Feta Cheese

Eğer iyi yapılmışına denk gelirseniz hayatınızda yediğiniz en iyi keçi peynirini yemiş olacaksınız. Atina’da özellikle şarküteri ürünleri satan yerlerde feta cheese satın alabileceğiniz gibi en iyi ve en kaliteli versiyonlarını iyi restoranlarda Greek Salad (Yunan Salatası) üzerinde yiyebilirsiniz.

9. Gyro

“Cayro” diye okunuyor ve “Turn – Dönmek” anlamına geliyor. Yine farkındaysanız kelimenin işlevsel anlamından uzak bir isim değil. Gyro’da kesilen ana et ise domuz eti oluyor. Yine de bazen sadece kuzu eti ya da kuzu eti domuz eti karışık yorumlarına rastlanabiliyor. Yunan döneri lavaş ve pide arasında daha görkemli (çiçek buketi) gibi bol nevaleli bir sunuma ulaşıyor ve aslında bu sunumu da tüm dünyada “Gyro” adı altında meşhur eden de Yunanlılar oluyor. Sokaklarda “gyro” yapan birçok yerde deneyebilirsiniz.

10. Tzatziki (Cacık)

Tzatziki, yoğurdun koyu kıvamıyla hazırlanan, Yunanistan’da hemen her yerde rastlanan bir meze. Tzatziki, mutlaka süzme yoğurtla hazırlanıyor ve rendelenen salatalıkların suyu iyice sıkılarak yoğurda öyle ekleniyor ki sulu bir kıvamı olmasın. Üstünde bir-iki adet siyah kalamata zeytinle servis ediliyor. Hemen hemen oturarak yemek yiyeceğiniz her restoranda var.

11. Kokoretzi

Kuzu bağırsağı iyice temizlenip, iç yağı ve ciğerle (bazen de dalak) ile birlikte sarılıyor. İsteğe göre üstüne kekik ve pul biber ekleniyor. Mangal kömürü ateşinde ağır ağır pişen bu sakatata Yunanistan’ın her bölgesinde rastlayabilirsiniz.

12. Loukoumades

Kökeni Osmanlı İmparatorluğuna dayanan bu kadim tatlı, en basit haliyle un, su ve az tuz ile karılmış cıvık hamur toplarının derin yağda kızartılarak, sıcak sıcak tercihen bal ile şerbetlenmesinden oluşuyor. Şimdilerde üstüne fındık, fıstık serpiliyor. Hatta içi çikolata dolgulusu da çok rağbet görüyor.

13. Rizogalo

Süt, krema, şeker ve pirincin iyi bir uyumuyla geleneksel hale gelmiş bir tür Yunan tatlısı. Üstüne tarçın serpilerek servis ediliyor. İsteğe göre limon ya da portakal kabuğu rendesi de serpilebiliyor. Bildiniz: Sütlaç!

14. Greek Kebab (Yunan Kebabı)

Tipik bir Yunan kebabı sunumu pide üzerinde dört adet kıyma kebabı, üstünde soğan ve domates şeklinde oluyor. Yunan kebabı Türklerin yaptığı kebap gibi yağlı değil, ebatları da Türklerin kebaplarından bir tık daha kısa ama yine de daha sulu oluyor. İyi bir “Yunan Kebabı” yemek için tavsiyem Atina’da “O Thanasis“.

15. Ouzo

İçerisindeki en belirgin anason dışında farklı aromalar da içeren yüksek alkollü bir içki, ouzo. Çoğunlukla yarıya yarıya suyla seyreltilerek ve buzlu servis ediliyor.

Atina’nın en eski barı olan Brettos’un kendi damıttığı ouzoları deneyin.

16. Kalamari (Kalamar)

Ege Denizi’nin en güzel nimetlerinden bir deniz mahsülü olan Kalamari, özellikle Yunanistan’da ustalıkla ve tazecik sunuluyor. Büyük porsiyonları da cabası… Kızartması çok yaygın olsa da, ızgara kalamari (kalamar) da mutlaka denenmesi gereken bir lezzet olarak öne çıkıyor.

17. Ahtapot

Yunanistan’da balıkçıların sabahtan tutup, Ege güneşinde kuruttuğu ahtapotun tadı gerçekten bir başka oluyor. Izgarada tam kıvamında pişen ahtapot ve yanında bir kadeh uzo en geleneksel Yunan lezzet birleşimlerinden biridir.

18. Metaxa

Metaxa, içerisinde brendi, şarap ve bitkisel/meyvesel özel aromalar bulunan, dünyada en sık bilinen Yunan içkisidir. İlk kez Spyros Metaxas tarafından 1888 yılında keşfedildiği rivayet edilir. Yüksek alkol derecesiyle ünlenmiştir.

Yunanistan’a gittiğinizde kendinizi tanrıların içkisinden mahrum bırakmayın.

19. Moussaka

Ortadoğu ve Balkanlar’da etli versiyonları olana bu patlıcan yemeğinin Yunan yorumu. Patlıcan, beşamel sos ve patatesin bir araya gelmesiyle oluşur. Nadiren et veya kıyma ile yapılır. En bilinen Yunan mutfağı yemeklerinden biridir. Türklerin musakka yorumundan çok farklı bir yorum bu. Deneyin, kıyaslayın.

20. Kalamata

Yunanistan’da aynı adlı şehirden çıkan ve Ege’ye özgü iri gövdeli bir zeytin türüdür. Az tuzlu ve sert yapısıyla bilinir. Yunanların en sevdiği atıştırmalık/meze çeşitlerinden biridir. Türkler, Yunanlılar ve İtalyanlar zeytini işleyen ve sofrada severek tüketen ülkelerin en başında geliyor.

21. Tirokeftedes

Sert Feta peynirini yada sert farklı bir peyniri, yumurta, isteğe göre baharatlarla karıştırıp, derin yağda kızartmasıyla nefis bir kroket köfte çeşidi ortaya çıkıyor. Yunanistan’da çok sevilen bu lezzetli atıştırmalığın bir çok farklı versiyonu bulunuyor.

22. Tsipouro

Yunanistan’da birçok restoranda “digestive” olarak içilen, alkol oranı %40-45 olan yaşlandırılmamış bir brandy. Genellikle buzdolabından çıktığı gibi ve shot bardaklarda içiliyor. Sert bir içki olduğu için yanında meyve, kuruyemiş ve meze ile birlikte tüketilmesi tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx