Bilim insanları insan hareketinden elektrik üretti

Araştırmacılar Yeni Bir Triboelektrik Nanojeneratör Geliştirdi

ABD Alabama Huntsville Üniversitesi (UAH) araştırmacıları, ticari olarak satılan yapışkan bantları kullanarak yeni bir triboelektrik nanojeneratör (TENG) geliştirdi. Bu jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek, insan hareketleri ve çevresel titreşimlerden enerji toplama imkanı sağlıyor. Triboelektrik etki sayesinde, sürtünme ve temas yoluyla elektrik üretilebiliyor. Yeni tasarımda metalize polietilen tereftalat filmler elektrot görevi görürken, Scotch bantlar elektrik üretimini artırıyor.


Sağlıkta devrim: Proton tedavisiyle kanseri yok ettiler

YÜKSEK FREKANSTA ENERJİ ÜRETİMİ

UAH’dan araştırmacı Dr. Moonhyung Jang, farklı bant kombinasyonları deneyerek çift taraflı bant kadar güç üretebilen ancak yapışkan yüzey sorunu olmayan bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Bu sayede cihaz, 300 Hz’e kadar yüksek frekanslarda çalışabiliyor. Van der Waals kuvvetlerinin etkisiyle bantlar arasında atomik boyutta boşluklar oluşuyor ve enerji verimli şekilde elde ediliyor.


Enerji tasarrufu ve çevre dostu yaşam: Mikro evlerin geleceği

GÜÇ VE UYGULAMA ALANLARI

Yeni triboelektrik jeneratör maksimum 53 milliwatt güç üretebiliyor. Bu güç, 350 LED ışığını yakmaya ve lazer işaretçiyi çalıştırmaya yetiyor. Ayrıca cihaz, ses dalgalarını algılayan akustik sensör ve kol hareketlerini tespit eden kendi enerjisini üreten taşınabilir biyosensör gibi uygulamalara entegre edildi. Bu biyosensörler, kas aktivasyonlarını ölçerek spor yaralanmalarını önleme ve performansı artırma potansiyeline sahip. Dr. Jang, çalışmalarını sürdüreceklerini ve yakın zamanda enerji toplama ve biyosensörlerle ilgili patent başvurusu yapacaklarını açıkladı.

Related Posts

Siyasetin yeni oyuncusu: Yapay zeka

Yapay zeka (YZ), modern dünyanın en güçlü araçlarından biri olarak siyaset sahnesinde giderek daha fazla yer buldu. Seçim kampanyalarından veri analizine, kamuoyu manipülasyonundan sınır güvenliğine kadar geniş bir yelpazede etkili olan YZ, hem …

Gizlilik tartışması büyüyor; ChatGPT sohbetleri kalıcı olabilir

Gizlilik tartışması büyüyor; ChatGPT sohbetleri kalıcı olabilir

Milyonlarca cep telefonu kullanıcısını ilgilendiren karar: 31 Temmuz’da hepsi silinecek

Samsung’dan milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren önemli bir uyarı geldi. Eğer uzun bir süredir giriş yapmadığınız bir Samsung hesabınız varsa, 31 Temmuz 2025 tarihi son fırsatınız olabilir.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ 11 yeni firmayla havacılık ekosistemini canlandırıyor

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası olan ve yeniden faaliyete başlayan TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ, bu gelişmenin ardından etrafında kurulan 11 havacılık firmasıyla yeni bir ekosistemin doğmasına kapı açtı. TOMTAŞ, 1926 yılında Kayseri’de kurulan ve yarım kalan Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketinin (TOMTAŞ) mirasını devam ettiriyor. Yaklaşık 100 yıl sonra, 2023’te ASFAT, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Erciyes Teknopark ve TOMTAŞ Yatırım ortaklığıyla yeniden kurulan şirket, Kayseri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor.

Stresli işlere karşı elektronik dövme: Fazla çalışınca alarm veriyor

Bilim adamlarının geliştirdiği bir cihaz, kişinin fazla çalıştığını tespit ederek uyarı veriyor. Bu cihazın özellikle stresli sektörlerde kullanışlı olabileceği düşünülüyor.

Avrupa Birliği, startup ekosistemini teşvik etme amacıyla bürokratik engelleri azaltacak

Avrupa Birliği, startup ekosistemini teşvik etme amacıyla bürokratik engelleri azaltacak