Doç. Dr. Kayıpmaz, Çin aşısının 11 Aralık’tan itibaren Türkiye’ye gelmeye baÅŸlayacağını, Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu tarafından aşının ülke standartlarına uygunluÄŸunun test edileceÄŸini kaydetti. Bu sırada Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının da deÄŸerlendirileceÄŸini ifade eden Doç. Dr. Kayıpmaz, “EÄŸer uygunluk bulunur ise erken kullanım izni verilecek ve onun ardından aşılanma baÅŸlayacak. Bu 2 haftalık bir süreç. Bizim için önemli olan aşının etkinliÄŸi ve güvenirliÄŸidir. Etkin ve güvenilir olduÄŸu ortaya konmuÅŸ her aşı bizim için deÄŸerlidir. Bu hastalıktan kurtuluÅŸ için elimizdeki en önemli çare aşı. Çünkü siz aşı vurulduÄŸunuz zaman virüs ile karşılaÅŸsanız dahi hastalığı daha hafif atlatabiliyorsunuz; vücudunuzda virüse karşı antikorlar hazır halde beklediÄŸi için. Bundan dolayı aşılanmanın önemi yadsınamaz” diye konuÅŸtu.
‘ÅžU AN İÇİN BU AÅžILAR ETKİN VE GÜVENİLİR AÅžILAR’
Doç. Dr. Kayıpmaz, geçmiÅŸ yıllara bakıldığında birçok hastalıktan kurtuluÅŸun aşı sayesinde olduÄŸuna dikkat çekerek, “Ünlü halk ozanımız Aşık Veysel, ama idi. Çiçek hastalığı dolayısıyla ama olmuÅŸtu. 2 kardeÅŸini çiçek hastalığından kaybetmiÅŸti. Åžimdi çiçek aşısı var. Ve insanlar artık çiçek aşısı sayesinde hastalık ortadan kalktığı için ÅŸu anda böyle bir sorunla uÄŸraÅŸmıyor. Ama bundan 70-80 yıl geriye gittiÄŸimizde bir çiçek hastalığı probleminin olduÄŸunu görüyorsunuz. O yüzden aşılar bu bulaşıcı hastalıklardan korunmada bizim olmazsa olmazımız. Åžu anda ön plana çıkan aşılarda zaten beklediÄŸimiz, istediÄŸimiz etkinlik düzeyinin üzerinde bir etkinliÄŸin olduÄŸu ilan edildi. Zaten Türkiye’de yapılacak deÄŸerlendirmenin ardından devreye girecek” dedi.
‘EVDE SAÄžLIK HİMETLERİ KAPSAMINDA UYGULANABİLİR’
Doç. Dr. Kayıpmaz, aşıların erken kullanım izni aldıktan sonra aşı merkezlerine dağıtımının nasıl yapılacağı üzerinde SaÄŸlık Bakanlığı’nın çalıştığına dikkat çekerek, “SaÄŸlık Bakanlığı bu konu ile ciddi bir çalışma yürütüyor. AÅŸama aÅŸama insanların aşı olması planlanmıştı. Öncelikle en yüksek riskteki kiÅŸiler aşılanacak. Aşıların kullanımı izni alması sonrasında bunlar belirlenecek. SaÄŸlık kuruluÅŸlarında, temel saÄŸlık hizmetlerinin sunulduÄŸu Aile SaÄŸlığı Merkezi, Toplum SaÄŸlığı Merkezi gibi kuruluÅŸlarda hatta ilk bekleyen hastalara Evde SaÄŸlık Hizmetleri baÄŸlamında bu aşılar uygulanabilir. Bunu en uç noktaya kadar taşıyabilecek ÅŸu anda dağıtım alt yapısı var. Bu mRNA aşılarında en büyük karşılaşılan sorun; ciddi bir soÄŸukluk derecesi gerektiriyor aşının saklanacağı koÅŸullar. Ondan dolayı belli baÅŸlı merkezler belirleniyor bu ülkelerde ve insanların o merkezlere gelip aşıyı olması tavsiye ediliyor. Yani donanımlı, kapasiteli hastanelerde bu iÅŸ yapılıyor. İnaktive aşısı bize bir avantaj olacak. Artı 2 eksi 8 derece arasında saklanabildiÄŸi için ülkenin en uç noktalarına kadar bu aşıyı götürebileceÄŸiz” ifadelerini kullandı.
DHA
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ