Bilime göre mükemmel haşlanmış yumurta nasıl pişirilir?

Yumurta kaynatmanın birden fazla yöntemi olsa da yeni yapılan araştırma mükemmel yolun keşfedildiğini iddia ediyor.İtalyan Ulusal Araştırma Konseyinin Polimer, Alaşım ve Biyomalzeme Enstitüsünde çalışan bir araştırma ekibi “mükemmel” bir pişirme yönteminin uzun bir yolunu bulmuş görünüyor.

İDEAL HAŞLANMIŞ YUMURTA İÇİN BİRAZ ZAMAN HARCAMAK GEREKİYOR

Herkes için değişmekle beraber kabul gören mükemmel haşlanmış yumurta formu; yumuşak ve katı bir beyazla eşleşmiş kadifemsi bir sarıdan oluşuyor.

Bu dengeyi sağlamak çoğu zaman mümkün olmayabiliyor, çünkü sarısı beyazından daha düşük bir sıcaklıkta pişiyor. Yumurtayı fazla haşlamak çok pişmiş bir yumurta sarısı elde etmeye neden olurken, düşük ve yavaş pişirmek az pişmiş beyazlara neden olabiliyor.

Yumurta sarısı 65 derece Celsius’ta pişmeye başlarken, yumurta akı 85 derece Celsius’ta katılaşmaya başlıyor.

Araştırmacılar ise yüzlerce yumurtayı farklı yöntemlerle ve sürelerde pişirdi ve bu bilmeceyi çözmek için matematiği kullandı. Bir denklem, ısının sıcak bir yüzey ile bir yumurta arasında nasıl hareket ettiğini ele aldı. Diğer yandan yumurtanın içeriğinin sıvıdan katıya ve arada jel benzeri bir duruma nasıl dönüştüğü ele alındı.

En nihayetinde yapılan yöntemler arasında yumurtaları istenen formda tutarak pişiren yönteme ulaşıldı. Yumurtalar kaynar suya iki dakika boyunca daldırıldıktan sonra, iki dakika daha diğer kaseye aktarıldı. Bu döngünün toplamda 32 dakika tekrarlanması gerekiyor. Ardından akan suyun altında soğutulup soyuluyor.

Periyodik pişirme olarak adlandırılan bu yeni yöntem, karmaşık aletler ya da bambaşka bir yöntemi içermiyor. Sadece iki su kasesi arasında mekik dokumayı gerektiriyor. Bu sayede akışkan ve krema kıvamında kalan yumurta sarısına katılaşmış bir beyaz eşlik ediyor.

Araştırmacılar, hazırlanan yumurtaların kimyasal yapısını test ettiler ve bunları sekiz kişilik bir tadım ekibine geleneksel haşlanmış yumurtaların yanında servis ettiler.

Çalışmanın yazarlarına göre periyodik pişirme yöntemi, yumurtanın besin içeriği bakımından en avantajlı pişirme yöntemi olarak öne çıktı. 

Çalışmanın yazararına göre:

“Bu noktada, insanların beslenmesinde çok daha yüksek bir etki olduğu görülüyor: İki aşamalı bir gıda ürününde mükemmel çeşitlilikteki bir dokuya ulaşmakla kalmadık, aynı zamanda bu aşamaların her ikisinde de daha yüksek bir besin içeriğini korumayı başararak yetersiz beslenme alışkanlıklarını desteklemede faydalı bir araç sağladık.”

Araştırma Communications Engineering dergisinde yayınlandı.

Minnesota Üniversitesinden gıda bilimci Joanne Slavin, bu yeni tekniğin, standart bir haşlanmış yumurtaya kıyasla mutfakta daha fazla zaman geçirmek anlamına gelebileceğini söylüyor.

Related Posts

Tarihi başarı: Mini dronları kilometrelerce öteden saptadı

Yapay zeka destekli fotonik radar, İHA’yı uzaktan tespit etti.

Bakü Açık Turnuvası’nda Vahap Şanal 3’üncü oldu

Uluslararası Bakü Açık Turnuvası’nda Büyükusta (GM) ünvanlı satranç oyuncusu Vahap Şanal, bronz madalya kazandı.

Konsol satışlarına GTA 6 ertelemesi darbesi

GTA 6’nın çıkışının gelecek yılın mayıs ayına ertelenmesi konsol tarafını da etkileyecek gibi görünüyor.

İnce yapılı iPhone 17 Air için Apple’ın planları var

Apple, yeni bir tasarımla sunmayı planladığı iPhone 17 Air modeli için yeni bir iddia ortaya atıldı. Telefonun bataryası 1 günü çıkartamayacak.

Şarj aletinizden gelen sese dikkat ettiniz mi? Tehlikeyi göz ardı etmeyin

Evde sessizlik hakimken prizdeki şarj aletinizden gelen hafif bir uğultu ya da cızırtı sesi duydunuz mu? Pek çoğumuz bu sesi fark etsek bile önemsemiyoruz. Oysa uzmanlara göre bu küçük ses, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.

Orta segment karışacak: OPPO Reno 14 performans testinde!

OPPO, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çinli marka bu kapsamda çok yakında Reno 14 modelini kullanıcıların beğenisine sunacak. Son gelişmeler ürünün performans testlerinde göründüğünü gözler önüne seriyor. İşte ayrıntılar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir