ECOWAS, bloktan ayrılan Burkina Faso, Nijer ve Mali’ye kapılarını açık tutacak

ECOWAS, Burkina Faso, Nijer ve Mali’ye Kapılarını Açık Tutacak

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), bloktan ayrılan Burkina Faso, Nijer ve Mali’ye kapılarını “açık tutacağını” bildirdi.

ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Alieu Touray, Burkina Faso, Nijer ve Mali’nin bloktan ayrılmasına ilişkin başkent Abuja’da düzenlediği basın toplantısında, bölgeyi tehdit eden ölümcül aşırılık yanlısı şiddet de dahil olmak üzere bölgedeki zorluklarla mücadelede ülkelerle işbirliği yapmayı sürdürme umudunu dile getirdi.

Touray, ECOWAS’ın kapılarını “açık tutmaya” karar verdiklerine işaret ederek, üye ülkelerden, ECOWAS pasaportu ile bölge içinde serbest dolaşım da dahil üç ülkeye üyelik ayrıcalıklarını tanımayı sürdürmelerini talep ettiklerini aktardı.

Sahel bölgesinde birbirine komşu Mali, Nijer ve Burkina Faso, 1 yıllık çalkantılı sürecin ardından ECOWAS’tan bugün itibarıyla ayrıldı.

Mali, Nijer ve Burkina Faso’nun 28 Ocak 2024’te aldıkları ECOWAS’tan ayrılma kararı bir yılın sonunda resmiyet kazandı.

Bu ülkeler, bugün itibarıyla topluluktan resmen ayrılmış olsa da 6 aylık geçiş süreci boyunca (28 Temmuz’a kadar) fikir değiştirmeleri halinde yeniden ECOWAS’a katılabilecek.

Eylül 2023’te Sahel Devletleri İttifakını (AES) kuran Burkina Faso, Nijer ve Mali ise topluluğa geri dönüşün mümkün olmadığını belirtiyor. (AA)

Related Posts

Aslı Baykal Özel CHP’sinin çetelesini çıkardı: Bunların yalanlarına yetişmek için tim gerekli

CHP eski Genel Başkanı merhum Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal, Özgür Özel yönetimindeki CHP’nin içine düştüğü duruma tepki gösterdi. “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) falan boş. Bunlara karşı yalan hızına yetişmek için yalan timi gerekli.” diyen Baykal, “‘LGS’ diyor. LGS anlatıyorsun, ‘Belediyelere yapılan darbedir’ diyor. ‘Yolsuzluk’ o diyorsun, dönüyor ‘şeriat’ diyor. ‘Ya ne şeriatı’ diyorsun, ‘Atatürk’ diyor. Böyle böyle döngü devam. Allah kurtarsın.” ifadelerini kullandı.

Ataşehir’e ‘Yaşam Vadisi’ geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Ataşehir Belediyesi’nin destek verdiği ‘Kurbağalıdere Yaşam Vadisi’ projesinin 2. etap çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Kamu İşçileri İçin Zam Teklifi: Yüzde 24

Kamu işçileri için KÇP görüşmelerinde 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 24 zam teklifi yapıldı.

Gökhan Gül, Al-Okhdood’a Transfer Oldu

Al-Okhdood, Kasımpaşa’dan Gökhan Gül ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.

Yeni Yerli Anti-Dron Sistemi Tanıtılıyor

TÜWEK Anti-Dron Silah Sistemi ve Drone-Seeker mühimmatı, IDEF 2025’te dron tehditlerine karşı sergilenecek.

Göztepe’nin Yeni Transferi Arda Okan Kurtulan Göze Girdi

Slovenya’da kamp yapan Göztepe, Arda Okan Kurtulan ile savunma ve hücumda güçlü bir katkı sağladı.