Türkiye Elektrik Sektöründe Doğal Gaz Santralleri Ön Planda
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 29,1’i doğal gaz santrallerinden karşılandı.
Aynı rapora göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 24,1’i ithal kömür santralleri, yüzde 15,2’si hidroelektrik santralleri, yüzde 11,1’i rüzgar santralleri, yüzde 10,6’sı linyit santralleri ve yüzde 3,7’si jeotermal santraller tarafından sağlandı.
Biyokütle, güneş enerjisi, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil ise sırasıyla diğer enerji kaynakları oldu.
Geçen şubatta Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.
Aynı dönemde faturalanan elektrik tüketim miktarı ise yaklaşık yüzde 4 artarak 23 milyon 191 bin 824 megavatsaat seviyesine ulaştı.
Tüketimin yüzde 40,5’i sanayi, yüzde 30’u mesken aboneler, yüzde 26’sı kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından gerçekleştirildi. Aydınlatma ve tarımsal faaliyetler ise sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 1,3 paya sahipti.
Tüketici ve Kurulu Güç Artışı
Geçen şubat ayında elektrik tüketici sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artarak 50 milyon 855 bin 279’a yükseldi.
Aynı dönemde tarımsal faaliyet, mesken, kamu, özel hizmetler, aydınlatma ve sanayi tüketici sayılarında artışlar görüldü.
Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise yaklaşık yüzde 1,6 artarak 97 bin 633 megavata ulaştı. Kurulu gücün büyük bir kısmını doğal gaz santralleri, barajlı hidroelektrik santralleri, rüzgar santralleri ve ithal kömür santralleri oluşturdu.