Emekli ve memur için zam oranı ne kadar olacak? SGK uzmanı yeni tahmini açıkladı

Milyonların Gözü Temmuz Ayındaki Maaş Zammında

Temmuz ayına doğru yaklaşırken birçok insanın gözü maaş zammında. son Nisan enflasyon verileri açıklandı ve memur ve emeklilerin maaşları netleşmeye başladı. mevcut duruma göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için %13.36, memur ve memur emeklileri için ise %12.29 zam oranı şimdiden belirlendi. Ancak kalan iki ayın enflasyon verileri bu oranları değiştirebilir.

Enflasyon Tahminleri Zammı Belirleyecek

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne dikkat çekerek Mayıs ayı enflasyonunun %2.20, Haziran ayı enflasyonunun ise %1.70 olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bu verilere göre, 6 aylık toplam enflasyonun %17.82 seviyelerinde olması bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri için %17.82 Zam Beklentisi

Yasal olarak, emeklilere yılda iki kez maaş farkı verilmektedir. Ocak ve Temmuz aylarındaki zamlar enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. Emin Yılmaz, şu anda %13.36’lık zamın kesinleştiğini ve toplamda %17.82’lik bir artışın beklendiğini ifade etti.

Memur ve Memur Emeklilerine %16.71 Zam Olabilir

Memur ve memur emeklileri için zam hesaplaması sadece enflasyonla değil, aynı zamanda toplu sözleşme oranlarıyla da yapılır. Nisan ayı itibarıyla %12.29’luk kısmın kesinleştiğini söyleyen Yılmaz, beklenen enflasyon ve sözleşme zammı doğrultusunda %16.71’lik bir zam oranı olabileceğini belirtti.

Toplu sözleşmenin etkisiyle genellikle memur zamları, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin altında kalır. Yılmaz, 7. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında belirlenen %15, %10, %6 ve %5 oranlarının zam hesaplamasında kullanıldığını ve bu nedenle farkın oluştuğunu vurguladı. Ancak aynı zamanda bu sistemin bir koruma mekanizması olduğunu da ekledi.

Zamlar Eşitlenecek mi? Fark Ne Kadar Etkili?

Tahminlere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için %17.82, memur ve memur emeklileri için ise %16.71 zam olacak. Aradaki %1.11’lik fark maaş düzeyinde büyük bir etkiye sahip olmasa da, eşitleme olasılığı düşük görünmektedir. Yılmaz, “İki grup arasında eşitleme beklemiyorum” diyerek sürecin mevcut yasal düzenlemeler doğrultusunda ilerleyeceğini belirtti.

Related Posts

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Tüketiciyi “korsan gözlükçülerden” koruyacak düzenleme yolda

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.