Erdoğan’dan ‘endişeliyiz’ açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Sudani Arasında 11 Anlaşma İmzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Ankara’ya geldi ve ikili arasında önemli görüşmeler gerçekleşti. Gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda Türkiye ve Irak arasında toplamda 11 anlaşma imzalandı.

Kardeşlik Hukukuyla İlişkiler Güçlendirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “İlişkilerimizi daha da ileriye taşıyacak belgeleri huzurlarınıza az önce imzaladık. Irak’la olan tarihi, kültürel ve beşeri bağlarımızı sadece devletler arası ilişkiler olarak görmüyoruz. İş birliğimizi kardeşlik hukukunun bir gereği olarak kabul ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin Irak’ın huzurunu ve istikrarını her zaman önemsediğini vurgulayarak, güvenlik ve terörle mücadele konularında kararlı olduklarını belirtti. PKK, FETÖ ve DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı ortak mücadelenin devam edeceğini ve bölgenin teröre karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Ticaret Alanında İşbirliği Çabaları

Erdoğan, Türkiye’nin Irak ile ticaret hacminin geçen yıl 18 milyar dolara yaklaştığını ancak potansiyelin daha yüksek olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki Kalkınma Yolu Projesi’nin hem Irak’ın hem de bölgenin istikrarına büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, petrol boru hattı üzerinden petrol sevkiyatının artırılması ve enerji alanındaki işbirliğinin derinleştirilmesi konusunda adımlar atılacağını söyledi.

İki lider ayrıca bankacılık, sanayi, eğitim ve yüksek öğretim gibi alanlardaki işbirliğini ele aldı ve bu konularda ilave adımlar atmaya karar verdiler.

Bölgedeki Gelişmeler ve Endişeler

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’de başlattığı saldırgan siyaset ve Pakistan-Hindistan gerilimi konularına da değindi. İsrail’in bölgeyi istikrarsızlığa sürüklediğini ve Pakistan-Hindistan geriliminin sıcak çatışmaya dönüşmesinden endişe duyduğunu belirtti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ise yaptığı açıklamalarda, terörle mücadele konularının ele alındığını ve PKK’nın yasaklı bir örgüt olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve ortak projelerin hayata geçirilmesi üzerine mutabık kalındığını ifade etti.

Related Posts

İsrail ordusu sığınakların yakınında durulması talimatını yineledi

İsrail ordusu, ülkedeki herkese yönelik muhtemel İran saldırısına karşı sığınakların yakınında durulması talimatını yineledi.

Foça’daki orman yangınında 1 tutuklama

İzmir’in Foça ilçesinde çıkan ve tedbir amaçlı bazı evlerin tahliye edilmesine yol açan orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan 4 şüpheliden 1’i tutuklandı.

Dalga boyu 1.5 metreye ulaştı, Samsun Valiliği’nden uyarı geldi

Samsun Valiliği, Karadeniz’deki olumsuz hava koşulları nedeniyle deniz girilmemesi uyarısında bulundu. Dalga boyunun 1.5 metreye ulaştığı bildirildi.

Eskişehir’de de akılalmaz şiddet: Önüne geleni dövdü, serbest kaldı

Eskişehir’de bir markette eşiyle tartışan kadınının başörtüsünden tutup defalarca yere vuran şahıs, kavgayı ayırmaya çalışan herkese saldırdı.

Külliye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İran ile İsrail arasındaki çatışmalar ele alındı ve Türkiye’nin muhtemel gelişmelere yönelik hazırlıkları değerlendirildi.

Manisa’da traktör tarlaya uçtu: 16 yaşındaki çocuk can verdi

Manisa’da traktörün tarlaya uçması sonucu 16 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti.