Eski kaşar nasıl üretiliyor? Tadıyla büyülüyor, Kars’ın altın lezzeti!

Kars Eski Kaşar Peyniri: Doğadan Sofralara Özel Bir Lezzet

Kars’ın verimli topraklarında yetişen büyükbaş hayvanların sütleri, özenle işlenerek eşsiz Kars eski kaşar peynirine dönüşüyor.

Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit köyünde, temiz havası ve doğal bitki örtüsüyle öne çıkan bölgede hayvancılık yapan üreticiler, her gün taze sütlerini mandıraya taşıyor.

Geleneksel yöntemlerle işlenen süt, silindir haline getirilip üç ay boyunca serin bir ortamda dinlendiriliyor. Daha sonra çuvallara sarılan peynirler, bir yıl boyunca buzhanede olgunlaşmaya bırakılıyor. Bu özenli sürecin ardından Kars eski kaşar peyniri, iç piyasada ve toptan pazarlarda satışa sunuluyor.

Kaşar üreticisi Ozan Can Göksü, Bozyiğit Köyü’nde aile şirketini 1994 yılında kurduğunu ve ikinci kuşak olarak işi devam ettirdiğini belirtti.

Üretim süreci hakkında bilgi veren Göksü, “Her sabah taze sütleri topluyor, mandıraya getirip süt kabul işlemini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra telleme ve doğrama işlemlerini tamamlıyoruz. Peynirlerin olgunlaşma sürecini kontrol ettikten sonra 80 derece sıcak suda haşlıyoruz. Son olarak peynirleri gramajlarına ayırıp 1 kilo, 2 kilo ve 13 kilo olarak paketliyoruz” şeklinde konuştu.

3 Ay Süren Olgunlaşma Süreci

Kaşar peynirini 3 ay boyunca soğuk ortamda beklettiklerini belirten Göksü, “Kalıplarda 24 saat dinlendirdikten sonra peynirleri olgunlaşma bölümüne alıyoruz. Yaklaşık 3 ay boyunca soğuk ortamda bekletilen peynirleri, 5’li gruplar halinde çuvallara sarıp buzhaneye naklediyoruz. Ortalama 68-70 kg ağırlığındaki bu kaşar peynirlerini tüm şehirlere toptan veya perakende olarak gönderiyoruz” dedi.

Doğal üretim süreci ve eşsiz lezzetiyle Kars eski kaşar peyniri, sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Tescilli Kaşar Peyniri, Türkiye genelinde de büyük ilgi görüyor. Kaşarlar, kargoyla 81 ile gönderiliyor.

Related Posts

Zirai don 7 milyon ton meyve kaybı yaşattı

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu’nda, Türkiye’nin bu yıl meyve üretiminde 28 milyon ton ürün beklediğini ancak zirai don yüzünden bunun 21 milyon tona kadar gerileyeceğini söyledi.

Bakan Bolat: Milli gelirimiz 1 trilyon 371 milyar dolara yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Milli gelirimiz, 2023 yılında ilk defa 1 trilyon doları aştı. 2023’te 1 trilyon 130 milyar dolara yükseldi. 2024’te 1 trilyon 322 milyar dolara, 2025 ilk çeyreği sonunda da 1 trilyon 371 milyar dolara yükseldi” dedi.

Kereste devi 18 Haziran’da fişi çekiyor: Onlarca çalışan işinden olacak

Western Forest Products, Vancouver Adası’ndaki Chemainus testerehanesinde üretimi 18 Haziran’da durduracağını açıkladı. Şirket, bu kararın ardında düşen kereste talebi, yükselen ABD yumuşak ağaç vergileri ve uygun odun tedarikindeki ciddi …

Ünlü bankadan 2026 yılı için rekor altın tahmini

Wells Fargo analistlerine göre, küresel çatışmalar ve ekonomik belirsizliklerin devam etmesi, altın fiyatlarını rekor seviyelere çıkaracak. Banka, 2026 sonu için altın fiyatları hakkında rekor tahminde bulundu.

Akaryakıt fiyatlarına zam geliyor: Benzin için tarih verildi

Brent petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, 13 Haziran Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 1 TL zam geliyor. Yeni zamla birlikte İstanbul’da benzin 47.91 TL’ye, Ankara’da 48.58 TL’ye, İzmir’de ise 48.92 TL’ye yükselecek. İşte güncel akaryakıt fiyatları…

Bizim kuşak bu utançla yaşamaya alışık zaten

“Utanç” evet. Bunu başka türlü tanımlayabilmenin imkânı yok. İki yıla yakın bir süredir Siyonist terör örgütü İsrail’in soykırımını “sadece seyrederek” devam ediyoruz hayatımıza ve evet, bunun tam adı utanç. Ama alışığız biz utançla yaşamaya. Yine de bütün analizlerin, bütün amaların, bütün fakatların kıyısında durup tekrar tekrar hatırlatmalıyız bu utancı kendimize. Çünkü 2025 yılının dünyasında, tüm dünya oturmuş soykırımı seyrediyoruz. Bir şey olmasını umut etmekten bile vazgeçmek üzereyiz. Dahasını