HÜRJET için İspanya’da tarihi adım! Dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma

TUSAŞ, Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı Arasında HÜRJET Mutabakat Anlaşması İmzalandı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında imzalanan mutabakat anlaşması ile HÜRJET’in İspanya’ya satışı için önemli bir adım atıldı. Ayrıca, bu uçağın ortak altyapı üretiminin İspanya’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Anlaşma ile ilgili olarak Madrid’de AA muhabirine açıklamada bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, “Bu anlaşma, HÜRJET projesinde atmayı planladığımız adımlardan önemli bir kilometre taşıdır. Anlaşma kapsamında, endüstri alanında yapılacak iş birlikleri belirlenirken, HÜRJET’in İspanya için üretilen konfigürasyonunda hangi firmaların ne tür ürünleri sağlayacağı belirlenmekte ve ortak çalışma süreci başlatılmaktadır.” dedi.

Demiroğlu, “Uzun ve emin adımlarla ilerlediğimizi, bu anlaşma ile çok önemli bir aşama kaydettiğimizi” vurgulayarak, “Bu seviyede bir anlaşma, Türkiye ve TUSAŞ açısından oldukça önemlidir. Çünkü Türkiye’de üretilen bir jet eğitim uçağının bir NATO ülkesine satılması ve bazı alt sistemlerinin bu ülkede, bizim iş birliğimizle entegre edilmesi söz konusudur.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Anlaşmanın, firmaların teknik düzeydeki çalışmalarını hızlandıracağı belirtilirken, Demiroğlu şunları dile getirdi: “HÜRJET’te yapılacak montaj işlemlerini daha önce Türkiye’de gerçekleştirdik, ancak artık İspanya’da bu işlemi yapacağız. Bu anlaşma bizim için son derece önemli ve büyük potansiyele sahip. Başarıldığında birçok yeni fırsat kapısı açılacak. HÜRJET, sadece NATO için değil, diğer dünya ülkeleri için eğitim ve hafif taarruz görevleri için kullanılabilen bir platform olacaktır. Bu anlaşmanın bizim için büyük umutları ve gururu beraberinde getirdiğine inanıyoruz ve çalışmalara devam ediyoruz.”

HÜRJET’e ilişkin olarak “Güven duyduğumuz ve umutlu olduğumuz bir platform” ifadelerini kullanan TUSAŞ Genel Müdürü, “İleri düzeyde bir eğitim jeti olan HÜRJET, ciddi bir boşluğu dolduruyor. Türk Hava Kuvvetleri ve NATO için ideal bir eğitim uçağıdır ve farklı konfigürasyonlara uygun olacaktır. Bu ürünün sadece NATO ülkelerine değil, diğer ülkelerin de eğitim ve hafif taarruz amaçlı kullanabileceği bir uçak olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Anlaşmanın çok boyutlu olduğu belirtilirken, özellikle güven konusunda diğer Türk sanayi ve güvenlik ürünlerine de fırsatlar sunabileceği vurgulandı. Demiroğlu, “Bir platform sattığımızda, tüm ekosistemi satmış oluruz. Uçağın yapısal ve altyapı üretimi için yüzlerce firma ile çalışıyoruz. Bu, geniş bir işbirliği ağı oluşturuyor. Bir ürünle bir pazar girdiğinizde, diğer ürünlerin de müşterilere ulaşma şansı artar. Kara, deniz, hava alanlarında yaptığımız ürünler ve hizmetlerle güven oluşturdukça tercih edilme şansı artar.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda, Türkiye’nin milli katılım ile yer aldığı ve TUSAŞ’ın da ilk kez katıldığı Madrid’deki 4. Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı’nın (FEINDEF) hızla büyüdüğüne dikkat çekilirken, fuarda yeni iş bağlantıları kurma ve önceden temas halinde oldukları firmalarla ilişkileri güçlendirme fırsatı bulunduğu belirtildi. Demiroğlu, “Bu uzun ve zorlu yolculukta emin adımlarla ilerlememiz gerekiyor, ancak gelişmelerden memnuniyet duyuyor ve umutlu olmaya devam ediyoruz. Buradaki temaslarımızın karşılığını alacağımıza inanıyoruz.” yorumunu yaptı.

Related Posts

Zirai don 7 milyon ton meyve kaybı yaşattı

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu’nda, Türkiye’nin bu yıl meyve üretiminde 28 milyon ton ürün beklediğini ancak zirai don yüzünden bunun 21 milyon tona kadar gerileyeceğini söyledi.

Bakan Bolat: Milli gelirimiz 1 trilyon 371 milyar dolara yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Milli gelirimiz, 2023 yılında ilk defa 1 trilyon doları aştı. 2023’te 1 trilyon 130 milyar dolara yükseldi. 2024’te 1 trilyon 322 milyar dolara, 2025 ilk çeyreği sonunda da 1 trilyon 371 milyar dolara yükseldi” dedi.

Kereste devi 18 Haziran’da fişi çekiyor: Onlarca çalışan işinden olacak

Western Forest Products, Vancouver Adası’ndaki Chemainus testerehanesinde üretimi 18 Haziran’da durduracağını açıkladı. Şirket, bu kararın ardında düşen kereste talebi, yükselen ABD yumuşak ağaç vergileri ve uygun odun tedarikindeki ciddi …

Ünlü bankadan 2026 yılı için rekor altın tahmini

Wells Fargo analistlerine göre, küresel çatışmalar ve ekonomik belirsizliklerin devam etmesi, altın fiyatlarını rekor seviyelere çıkaracak. Banka, 2026 sonu için altın fiyatları hakkında rekor tahminde bulundu.

Akaryakıt fiyatlarına zam geliyor: Benzin için tarih verildi

Brent petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, 13 Haziran Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 1 TL zam geliyor. Yeni zamla birlikte İstanbul’da benzin 47.91 TL’ye, Ankara’da 48.58 TL’ye, İzmir’de ise 48.92 TL’ye yükselecek. İşte güncel akaryakıt fiyatları…

Bizim kuşak bu utançla yaşamaya alışık zaten

“Utanç” evet. Bunu başka türlü tanımlayabilmenin imkânı yok. İki yıla yakın bir süredir Siyonist terör örgütü İsrail’in soykırımını “sadece seyrederek” devam ediyoruz hayatımıza ve evet, bunun tam adı utanç. Ama alışığız biz utançla yaşamaya. Yine de bütün analizlerin, bütün amaların, bütün fakatların kıyısında durup tekrar tekrar hatırlatmalıyız bu utancı kendimize. Çünkü 2025 yılının dünyasında, tüm dünya oturmuş soykırımı seyrediyoruz. Bir şey olmasını umut etmekten bile vazgeçmek üzereyiz. Dahasını