İhracatçının rekabet sorunu

Mavi Yakalı Eleman Eksikliği Türkiye İş Gücü Piyasasında Derin Sorunlara Yol Açıyor

SERVET YILDIRIM – Hakkı Yıldız, babasının kendilerine yıllar önce verdiği bir öğüdü paylaştı: “Denenmişi denemeyin.” Bu tavsiye üzerine, şirketlerinde ayrılan çalışanları tekrar işe almamaya özen gösterdiklerini ancak, şimdi bu kuralın geçerliliğini kaybettiğini belirterek, “Artık ‘kim olursan ol, yine gel’ diyoruz” dedi. Türkiye’deki iş gücü piyasasındaki dinamiklerin değiştiğini gözler önüne seren Yıldız, iş gücü piyasasında yaşanan sorunları vurguluyor. İşsizlik oranının resmi verilere göre düşük olsa da geniş tanımlı işsizlik oranı hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Kalifiye iş gücü eksikliği özellikle mavi yakalı personelin aranmasında büyük bir sorun oluşturuyor. Sanayiciler aradıkları elemanları bulmakta zorlanırken, iş gücü maliyetleri de artış gösteriyor.

Yabancı Eleman Çalıştırma ve İş Gücü Maliyetleri

Çözüm olarak firmalar yabancı eleman çalıştırmaya başladılar. Özellikle mavi yakalı eleman açığı, üretim sektöründe ciddi bir darboğaza neden oluyor. İş gücü maliyetlerinin artması ve Türkiye’deki işgücü ile karşılaştırıldığında yabancı ülkelerde daha düşük olması, Türk ihracatçılarının rekabet gücünü azaltıyor. Bu durum Türk şirketler için uluslararası pazarda zorlu bir rekabet ortamı yaratıyor.

Teknolojik Dönüşüm ve Verimlilik

Çözüm olarak Türk firmaları yurtdışında üretim yaparak ihracatı artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu durum, Türkiye’nin rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Çin’in teknolojik dönüşüm ve verimlilik ile uluslararası pazardaki konumunu güçlendirmesi, Türkiye için de önemli bir örnek teşkil ediyor. Türkiye’nin hızla teknolojik dönüşümü gerçekleştirmesi ve verimliliği artırması gerekiyor. Aksi halde uluslararası rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Related Posts

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Tüketiciyi “korsan gözlükçülerden” koruyacak düzenleme yolda

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.