Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık Belirtileri ve Önlemleri

Kabızlık, haftada üçten az tuvalete çıkma durumu olarak tanımlanır. Ancak uzmanlara göre, kabızlığın sadece bu belirtiyle sınırlı olmadığını belirtiyorlar. Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer’e göre zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumlar da kabızlık olarak değerlendirilebilir. Beslenme ve diyet alışkanlıklarının kabızlığın oluşmasında büyük rol oynadığını belirten Atamer, su ve lifli gıdaların yetersiz tüketimi durumunda kabızlığın ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle orta ve ileri yaşlarda ve kadınlarda kabızlık sorununun daha sık görüldüğünü vurguluyor.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın tedavisinde su tüketiminin önemine vurgu yapıyor. Su tüketiminin yetersiz olmasının kabızlığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Atamer, lifli gıdaların tüketilmesi, düzenli egzersiz yapılması gibi önerilerde bulunuyor.

Yaşlanmayla birlikte bağırsak hareketlerinin yavaşladığını ve bu durumun kabızlığa zemin hazırladığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, yaşlılarda sosyal hayata aktif katılımın ve düzenli egzersizin kabızlığı önlemede önemli rol oynadığını vurguluyor. Beslenmede lifli gıdaların önemine de değinen Atamer, yaşlılar için lifli gıdaların sık tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabızlığın tedavisinde ilaç kullanımının da gerekebileceğini belirten Atamer, kişinin tuvalet ihtiyacını ertelememesi gerektiğini vurguluyor. Uzun süreli kabızlığın bağırsaklarda sorunlara yol açabileceğini belirten Atamer, bol su içme, lifli gıdalar tüketme ve düzenli egzersiz yapma alışkanlıklarının kabızlık sorununu çözebileceğini belirtiyor.

Kabızlıkla Başa Çıkmanın Yolları

  • Su tüketimini artırın
  • Lifli gıdaları sıkça tüketin
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Tuvalet ihtiyacını ertelemeyin
  • Bol miktarda su için ve lifli gıdalar tüketin
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin

Kaynak: BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Related Posts

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.