Kanser tedavisinde kas kaybı ile mücadelede beslenme kritik rol alıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kanser Hastalarına Beslenme Tavsiyeleri!

Kanser Hastaları için Beslenmenin Önemi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Doç. Dr. Dyt. Derya Hopancı Bıçaklı, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında kanser hastalarının beslenmenin tedavi sürecindeki kritik rolünden bahsetti.

Kanser hastalarında beslenme sürecinin, hastalık öncesinde, tanı sonrasında ve iyileşme döneminde olmak üzere üç aşamada ele alındığını belirten Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, hastalık öncesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı. Ayrıca, beslenmenin kanser riskini azaltmada ve hastaların yaşam kalitesini artırmada önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz diyetinin, hastalık öncesinde ve tedavi sonrasında önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, doğal ve besleyici gıdalara odaklanan bu beslenme modelinin kanserden korunmada etkili olduğunu kaydetti.

Düzenli Beslenme ve Gıda Güvenliği Şart!

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanserden korunmada düzenli beslenmenin ve gıda güvenliğinin hayati bir rol oynadığını belirterek, beslenmenin yanı sıra yaşam tarzının da önemli olduğunu söyledi. Fast food, kızartılmış besinler ve hijyenik olmayan gıdalardan kaçınılmasını önerdi.

Alkol ve tütün kullanımının kanserin nedenleri arasında yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, obezitenin de kanser türleriyle ilişkilendirildiğini ifade etti.

Ameliyat Öncesinde ve Sonrasında Beslenme

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanser tanısı alan hastaların önemli bir kısmının ameliyat geçireceğini belirterek, ameliyat öncesinde yeterli beslenmenin iyileşme sürecinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. Malnütrisyonun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti.

Kas Kaybını Önlemek İçin Beslenme Desteği

Kas kaybının iyileşme sürecini zorlaştırdığını belirten Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, hastaların yeterli protein alması ve egzersiz yapması gerektiğini vurguladı. Beslenme destek ürünlerinin kullanılabileceğini kaydetti.

Bilgi Kirliliğine Dikkat!

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanser tedavisinde beslenme konusunda doğru bilgilere ulaşmanın önemini vurgulayarak, onkoloji diyetisyenlerine danışılması gerektiğini belirtti. Akdeniz diyetinin sürekli uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?