Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

Yargıç Vince Chhabria, Meta’nın kitapları yapay zekâ eğitimi için kullanmasını yasal buldu

San Francisco’da görevli Yargıç Vince Chhabria, jüriye gitmeye gerek kalmadan davayı sonuçlandırarak, Meta’nın telifli kitapları yapay zekâ eğitimi için kullanmasının yasal olduğunu belirtti. Bu karar, Techcrunch tarafından rapor edildi.

Ancak Chhabria, bu kararın telif hakkı serbestliği anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Bu karar, Meta’nın telifli içerikleri kullanmasının sadece bu özel davada yasal olduğunu gösteriyor. Telif davalarında kanıt sunmanın ve doğru argümanlarla gelmenin önemini hatırlatmak isterim,” şeklinde konuştu.

Yapay zekânın “dönüştürücü kullanımı”

Mahkeme, Meta’nın kitapları doğrudan kopyalamadığını, ancak dönüştürücü bir şekilde kullanarak dil modelini geliştirdiğini belirtti. Bu sayede yapay zekâ modelinin çıktıları, orijinal kitapların birebir kopyası olmadı.

Davacı yazarlar, kitap satışlarının Meta’nın bu kullanımı nedeniyle zarar gördüğü iddiasını ispatlayamadı. Telif davalarında zararın kanıtlanması önemli bir unsurdur.

Benzer davalara devam ediliyor

Chhabria’nın verdiği karar, geçtiğimiz günlerde Anthropic adlı bir teknoloji firması için benzer bir kararın ardından geldi. İki dava da yapay zekânın kitaplarla eğitilmesine ilişkindi.

Ancak yapay zekânın haberler, filmler ve diziler gibi farklı içeriklerle eğitilmesine karşı açılan davalara halen devam ediliyor. Örneğin The New York Times, OpenAI ve Microsoft’a karşı dava açarken; Disney ve Universal da Midjourney’e film ve dizi içerikleriyle yapay zekâ eğitimi yapmasını nedeniyle dava açtı.

Yargıç Chhabria, bazı içerik türlerinin yapay zekâ tarafından daha kolay ikame edilebileceğini ve bu nedenle daha fazla zarar görebileceğini belirtti. Bu durum, şirketlerin gelecekte telif davalarında daha zorlu süreçlerle karşılaşabileceğini gösteriyor.

Related Posts

Telefondan ekran görüntüsünü sakın çekmeyin! Banka hesaplarınız tehlikede olabilir

Akıllı telefonlara girip tehlike saçan yeni ortaya çıktı. Özellikle galeriye sızan bu virüs ekran görüntüsü alınan kişisel bilgileri anında çalıyor.

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

GPT-5 ne zaman çıkıyor?

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, ChatGPT’si için GPT-5’in ne zaman çıkacağını açıkladı.

Çin’den 6G tabanlı elektronik savaş silahı

Çinli bilim insanları 6G teknolojisini kullanarak gelişmiş yeni bir silah ürettiklerini ve bu silahın gelişmiş savaş uçaklarını bile şaşırtarak iletişim sistemlerini bozabileceğini iddia ediyor.

Siyasetin yeni oyuncusu: Yapay zeka

Yapay zeka (YZ), modern dünyanın en güçlü araçlarından biri olarak siyaset sahnesinde giderek daha fazla yer buldu. Seçim kampanyalarından veri analizine, kamuoyu manipülasyonundan sınır güvenliğine kadar geniş bir yelpazede etkili olan YZ, hem …