MÜSİAD’ın konut raporunda kritik yatırım uyarısı

MÜSİAD Raporunda Türkiye’nin Konut İhtiyacına İlişkin Kritik Uyarı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından hazırlanan “İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Raporu”na göre, Türkiye’nin konut ihtiyacı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Raporda her yıl 800 bin ile 1 milyon arasında yeni konut üretimi gerektiği vurgulanıyor. MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Cemil Yüksekdağ, 2025 yılında 1.5 milyon konut satışı beklediklerini belirtirken, ülke genelindeki konut ihtiyacının artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Raporda, son yıllarda inşaat maliyetlerindeki artış, azalan arsa stokları ve sektördeki daralma sebebiyle konut üretiminde azalma yaşandığı belirtiliyor. Son 5 yılda yeni konut üretiminde alınan inşaat ruhsatı sayılarının 400-500 bin adede kadar gerilediği de raporun önemli tespitleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin Ev Sahipliği Oranı Diğer Ülkelerin Gerisinde

Raporda, Türkiye’deki ev sahipliği oranının Çin, Rusya ve Avrupa ülkelerine kıyasla geride olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği’nde konut sahipliği oranının yüzde 69,1 olduğu bir ortamda Türkiye’de bu oranın yüzde 56,2 olarak ölçüldüğü raporda yer alıyor.

İstanbul’dan Tersine Göç Devlet Politikası Olmalı

Türkiye’deki konut ihtiyacını artıran faktörler incelendiğinde nüfus artışı, kentleşme, göç hareketleri ve ekonomik sorunlar ön plana çıkıyor. Depremlerin etkilediği Kahramanmaraş gibi bölgelerdeki kitlesel göçlerin ve ani konut taleplerinin sorunu büyüttüğü raporda mevcut konut stokunun yaşlanmasının da etkili olduğu dile getiriliyor.

Raporda, İstanbul’da konut stokunun yetersizliğinin konuta erişimi ve uygun kira koşullarını zorlaştırdığına vurgu yapılıyor. Bu durumun özellikle büyük metropollerde yaşayanların kiraya ulaşımını güçleştirdiği ön plana çıkarken, deprem riski altında olan ve birçok göçmeni barındıran İstanbul’un çekiciliğini yitirerek Anadolu’nun cazibe merkezi haline gelmesinin devlet politikasının bir gerekliliği olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Prof. Dr. Erol Güngör’ün enfes bir yazısı

Eskiden, yazılarını okuyarak, konuşmalarını dinleyerek hatta hal ve tavırlarına bakarak kendilerine hayran olduğumuz bir hayli kalem ve kelam erbabı vardı. Bunlardan biri de genç yaşta ve hayatının en verimli devrinde vuku bulan vefatıyla bizleri hüzün deryasına gark eden merhum Erol Güngör’dü. O, kalem ustalığının yanı sıra ahlak ve karakter âbidesi olarak da dostları tarafından çok seviliyor ve hürmet ediliyordu. Nerede, ne zaman karşılaşsam, yanında daha fazla kalma ihtiyacı duyuyordum. Geçenlerde

İnsanı nerde gördün?

Dervişe sormuşlar: “İnsanı nerede gördün?” Cevap vermiş: Düşerken gördüm insanı. Tutunduğu tuğlayı Rabbi bilmekle meşguldü. Başkasının putuna İbrahim’di, başkasının günahının masumuydu düşerken insan. Öyle bir düşüşle düşüyordu ve bu düşüş ona öyle büyük bir zevk veriyordu ki mest oluyordu mutluluktan. “Benim kararım” diyordu, “benim sevabım” diyordu, benim günahım, benim Rabbim, benim dünyam, benim hayatım. Her “benim” dediğinde düşüyordu insan. Düşmenin her türünü ezberine aldığını zannederek

Enflasyon ve fahiş fiyatla mücadele raflara yansıyor

Enflasyon ve fahiş fiyatla mücadele tüm etkinliğiyle devam ederken, bu mücadelenin olumlu sonuçları gıda fiyatlarında düşüş olarak kendini gösterdi.

Türkiye’nin dev market zincirinden radikal karar!

Tarım Kredi Kooperatif Market Genel Müdürü (TK KOOP ) Varol Halepli, genel müdürlükte basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şirketin son durumunu ve 2025 beklentilerini değerlendirdi.Halepli, toplam 4 bin 500 satış noktasına ulaştıklarını, İstanbul …

TCMB Enflasyon Raporu için tarih belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu 2025-II Bilgilendirme Toplantısı’nın tarihi belli oldu. Toplandı 22 Mayıs 2025’te İstanbul Finans Merkezi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesinde gerçekleştirilecek. Fiziksel ortamda …

Altın satışında yeni dönem: Tüm kuyumcularda zorunlu olacak

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, Türkiye genelinde tüm kuyumcularda barkod sistemine geçmeye hazırlandıklarını duyurdu. Yeni uygulama ile satılacak tüm altınların üzerinde barkod işlemesi yer alacak. Bu yöntemle son yıllarda artış gösteren ‘sahte altın’ vakalarının engellenmesi planlanıyor.