Otomotivde vergi indirimi isteniyor

Ali Can POLAT

Yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve düşük maaşlar nedeniyle vatandaşların araç satın alma gücü azaldı. Bu durum, otomotiv sanayiini de olumsuz etkiledi. Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) verilerine göre, otomotiv üretimi 2024’te %7 azaldı. Bu durum, vatandaşları ve üreticileri ÖTV konusunda düzenleme talebinde bulunmaya yöneltti. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, iç pazarda yerli üretim araçların payının 2023’te %37 iken, 2024’te %31’e gerilediğini belirtti.

ÜRETİM VE İSTİHDAMDA DÜŞÜŞ

Eroldu, “Bu düşüş, üretimi ve istihdamı da etkiliyor. Üretim %7, istihdam ise %2 düştü. Sektörde istihdam ve üretimin devamı, özellikle dar ve orta gelirli vatandaşların araçlara erişimi için ÖTV matrahlarının güncellenmesini gerektiriyor,” dedi. Eroldu ayrıca, 2022’den bu yana ÖTV matrahlarının güncellenmediğini ve bu oranların günümüz standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca hurda teşviklerinin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Eroldu, “Bu teşvikler, trafikteki eski araçları kapsamalı ve Türkiye’nin eski araç parkından kurtulmasını sağlamalıdır,” şeklinde konuştu. Eroldu, taleplerini Ankara’ya ilettiklerini ancak ekonomi yönetiminin ekonomiyi soğutma çabaları sebebiyle olumlu bir yanıt alamadıklarını ifade etti.

Otomotiv sektöründe rekabetçiliği kaybediyoruz

“Türkiye’nin Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya’da üretim yapmaya göre daha ucuz olmasına rağmen rekabet ettiği ülkeler arasında Fas, Romanya, Sırbistan ve Cezayir bulunmaktadır,” diyen Cengiz Eroldu, “Avrupalılar, Çin’in baskısı nedeniyle maliyeti daha düşük olan ülkelere yönelebilirler. Büyük bir rekabet ortaya çıkıyor. İşçilik maliyetimiz, Romanya ile 2024’te aynı seviyeye gelmiştir ve 2025’te geçmesi muhtemeldir. Ancak bunu verimlilik arttırarak aşabiliriz,” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türkiye’nin dev market zincirinden radikal karar!

Tarım Kredi Kooperatif Market Genel Müdürü (TK KOOP ) Varol Halepli, genel müdürlükte basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şirketin son durumunu ve 2025 beklentilerini değerlendirdi.Halepli, toplam 4 bin 500 satış noktasına ulaştıklarını, İstanbul …

TCMB Enflasyon Raporu için tarih belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu 2025-II Bilgilendirme Toplantısı’nın tarihi belli oldu. Toplandı 22 Mayıs 2025’te İstanbul Finans Merkezi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesinde gerçekleştirilecek. Fiziksel ortamda …

Altın satışında yeni dönem: Tüm kuyumcularda zorunlu olacak

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, Türkiye genelinde tüm kuyumcularda barkod sistemine geçmeye hazırlandıklarını duyurdu. Yeni uygulama ile satılacak tüm altınların üzerinde barkod işlemesi yer alacak. Bu yöntemle son yıllarda artış gösteren ‘sahte altın’ vakalarının engellenmesi planlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı: Nisanda bütçe açığı dudak uçuklattı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı veriler, kamu maliyesinde dengenin yeniden bozulduğunu ortaya koydu. Açıklamada bütçe gelirlerinin giderleri karşılamadığı vurgulandı.

Altın fiyatları düşmeye devam edecek mi?

Küresel piyasalarda yaşanan sakinleşme ve jeopolitik risklerin azalması, altın fiyatlarını aşağı çekerken uzmanlar bu düşüşlerin devam edip etmeyeceğine dikkat çekerek yatırımcılara uyarılarda bulunuyor. Finans ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş altının geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?