Pirinç türlerini tespit edebilen yazılım

Hitit Üniversitesinde, Türkiye’de çeltik üretiminde “Osmancık pirinci” ile öne çıkan Çorum’da pirinç çeşitlerinin yapay zeka kullanılarak birbirinden ayırt edilmesine dönük proje hazırlandı.

İhtisaslaşmanın ardından kurulan Makine ve İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (MİTAM) yürütülen proje kapsamında Osmancık ilçesinden elde edilen 5 farklı pirinç türünden 3 bin 600 görüntü yapay zekaya öğretildi.

Yapılan denemeler sonucu pirinç türlerini tespit ederek farklı türleri ayırabilen ve pirincin kalitesini değerlendirebilen yazılım geliştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Berkay Emin, pirinç türlerinin yetiştiği bölgeye göre farklılık gösterdiğini, tane boyutu, şekli, görseli gibi durumların pirincin kalitesinin belirlenmesinde önemli bir rol oynadığını bildirdi.

Yapay zeka destekli, yenilikçi bir yöntem geliştirerek pirinç endüstrisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Emin, “Bu doğrultuda pirinç türlerinin tespit edilmesi, farklı pirinç türlerinin ayrıştırılması ve pirinç türlerinin kalitesinin değerlendirilmesi konularında bir program geliştirdik. Osmancık ilçesinden temin ettiğimiz 5 pirinç türünü kullanılarak yaklaşık 3 bin 600 görüntü elde edildi ve bu görüntüler çeşitli ön işlemler yapıldıktan sonra yapay zeka modellerinde eğitimlerimizi gerçekleştirdik. Yaklaşık 10 ay süren çalışmamızın sonucunda hibrit derin öğrenme modelini laboratuvar kapsamında geliştirdik ve bu sayede yüzde 95 doğruluk oranı elde ettik.” ifadelerini kullandı.

Çalışmada Osmancık 97, İskender, Gala, Yatkın ve Rekor pirinç türlerini değerlendirdiklerini aktaran Emin, ilerleyen aşamalarda yazılımı farklı çeltik türleri ve tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde geliştireceklerini kaydetti.

Related Posts

Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

ABD’de federal bir yargıç, teknoloji devi Meta’nın yapay zekâ modellerini kitaplarla eğitmesiyle ilgili davada şirket lehine karar verdi. Aralarında ünlü yazar ve komedyen Sarah Silverman’ın da bulunduğu 13 yazarın açtığı davada, mahkeme Meta’nın bu uygulamasının “adil kullanım” (fair use) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Telefondan ekran görüntüsünü sakın çekmeyin! Banka hesaplarınız tehlikede olabilir

Akıllı telefonlara girip tehlike saçan yeni ortaya çıktı. Özellikle galeriye sızan bu virüs ekran görüntüsü alınan kişisel bilgileri anında çalıyor.

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

GPT-5 ne zaman çıkıyor?

OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, ChatGPT’si için GPT-5’in ne zaman çıkacağını açıkladı.

Çin’den 6G tabanlı elektronik savaş silahı

Çinli bilim insanları 6G teknolojisini kullanarak gelişmiş yeni bir silah ürettiklerini ve bu silahın gelişmiş savaş uçaklarını bile şaşırtarak iletişim sistemlerini bozabileceğini iddia ediyor.