Rusya’nın Çin’e karşı özel istihbarat birimi kurduğu iddia edildi

Çin’in Rusya’daki Faaliyetleri FSB’nin Radarına Girdi

Çin’in Rusya topraklarındaki faaliyetlerinin ve jeopolitik hamlelerinin FSB’nin radarına girdiği, bu kapsamda oluşturulan gizli birimin Pekin’in tüm adımlarını yakından takip ettiği belirtildi. Söz konusu belgede Çin; Rus ajanlarını devşirmeye çalışmak, ileri savaş teknolojilerini öğrenmeye çalışmak ve Arktik bölgesinde nüfuz kazanmakla suçlanıyor.

Çinli Akademisyenler Rusya’nın Doğusunda Antik Çin Araştırmaları Yapıyor

Belgede yer alan en dikkat çekici başlıklardan biri, bazı Çinli akademisyenlerin Rusya’nın doğusunda “antik Çin yerleşimlerinin izlerini” aradığı ve bu söylemlerle bölgedeki halkın Çin lehine görüş oluşturmasının amaçlandığı yönündeki değerlendirmeler. Bu iddialar, Pekin’in Rus toprakları üzerindeki tarihsel hak iddialarını akademik zemin üzerinden meşrulaştırma çabası olarak yorumlanıyor.

Çin’in Eski Sovyet Ülkelerindeki Etkisi Artıyor

Ayrıca belgede, Çin’in eski Sovyet ülkelerinde etkisini artırmak amacıyla yumuşak güç stratejileri geliştirdiği, bu stratejilerin Özbekistan gibi ülkelerde uygulandığına da dikkat çekiliyor.

Çin Rusya-Ukrayna Savaşını İnceliyor

Rusya-Ukrayna savaşına dair bölümlerde ise Çin’in bu çatışmayı hem teknolojik hem de taktiksel açıdan dikkatle incelediği ifade ediliyor. Belgede, Çinli savunma şirketleri ve istihbarat görevlilerinin savaşın başlamasından kısa süre sonra Rusya’ya gelerek, özellikle dron teknolojileri ve Batı yapımı silahların kullanımı konusunda bilgi toplamaya çalıştıkları öne sürülüyor.

Çin’in Arktik Bölgesine İlgisi Artıyor

Çin’in Arktik bölgesine yönelik ilgisi de belgede geniş yer buldu. Pekin’in, Rusya’nın kuzeyindeki maden sahaları ve deniz yollarını Çinli şirketler aracılığıyla yakından izlediği iddia ediliyor. Çinli ajanların bölgede aktif olduğu ve Rus ilerlemelerini analiz ettikleri belirtiliyor.

Rusya, Çin ile Denge Politikası İzliyor

Tüm bu iddialara karşın belgede, FSB personeline Çin’e karşı atılacak adımlarda temkinli olunması gerektiği, hassas girişimlerin yalnızca üst düzey yetkililerin onayıyla yapılabileceği yönünde uyarılar yer alıyor. Bu da Rusya’nın, Pekin ile doğrudan karşı karşıya gelmeden, dikkatli bir denge politikası yürütmeye çalıştığını gösteriyor.

Moskova’nın Çin’e Gözüyle Bakışı

Her ne kadar Rusya ve Çin, Batı’ya karşı stratejik ortaklık görüntüsü verseler de söz konusu belgeler, Moskova’nın Pekin’in niyetleri konusunda ciddi şüphe taşıdığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, bu durum, iki ülke arasındaki ilişkilerin yüzeydeki ittifak söylemlerine rağmen, arka planda sert rekabet ve karşılıklı güvensizlik barındırdığını gösteriyor.

 

Related Posts

Melih Gökçek’e kötü haber! Lüks ‘lojman davası’nı kaybetti, evi boşaltacak

Eski ABB Başkanı Melih Gökçek, belediyeden kanuna aykırı şekilde satın aldığı Dikmen’deki ‘lüks lojman’ davasını kaybettiğini açıkladı. Gökçek, Yargıtay’ın bu kararı sonrası ikamet ettiği evden tahliye edileceğini de söyledi.

Orta Doğu’da sular durulmuyor: Havalimanı vuruldu

Irak’ın Kerkük kentindeki Uluslararası Kerkük Havalimanı’na 3 füzenin düştüğü, olayda 1 kişinin yaralandığı bildirildi. Uluslararası Kerkük Havalimanı İdaresi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, yerel saatle 23.30 sularında kaynağı henüz …

CHP kurultay davasının ertelenmesine tepkili, yazın yurttaşın gündemini konuşmak istiyor: ‘Yaz boyu CHP konuşulsun istiyorlar’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinde değişimin yaşandığı kurultay davasının 8 Eylül’e ertelenmesiyle ilgili “Bugünkü duruşmanın da; sonuç odaklı değil, partimizi tartıştırmaya, iktidar yürüyüşümüzü kesmeye, mücadele azmimizi kırmaya yönelik süreç odaklı bir siyasi operasyon olduğu ortadadır” dedi. Dava nedeniyle CHP genel merkezinde toplanan partililer ise kararı “Bu süreç bugün bitmeliydi. Erteleme olması bile haksızlık” gibi yorumlarla karşıladı. “İktidar yaz boyu CHP’yi tartıştırmak istiyor” diyen CHP kurmayları “Biz mitinglerimize devam edeceğiz. Bugün Saraçhane’de olacağız. 5 Temmuz’da Amasya’dayız. Yazın mitinglere hiç ara vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kamyonetin kasasındaki jeneratör bir anda patladı! Tamirci alevler içinde kaldı

Nevşehir’in Kaymaklı beldesinde 21 Haziran’da yaşanan olayda, bisiklet tamircisi Yılmaz T., kamyonet kasasında tamir ettiği jeneratörün yakıt deposunun patlaması sonucu alevler içinde kaldı.

Erdoğan imzaladı, Kerim Boran ve Naci Kılıç affedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Anayasa’nın 104. maddesinin 16’ncı fıkrası uyarınca, 81 yaşındaki Kerim Boran’ın kalan cezası sürekli hastalık ve kocama; 54 yaşındaki Naci Kılıç’ın kalan cezası da sakatlık hali nedeniyle kaldırıldı.

Soylu: Türkiye’nin Erdoğan’a 6-8 yıl daha ihtiyacı var

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, “Türkiye’nin Recep Tayyip Erdoğan’a 6-8 yıl daha ihtiyacı var” dedi.