Suriye’de Artan Şiddet: Alevilere Yönelik Saldırılar ve Can Kayıpları
Ahmed Şara liderliğindeki yeni yönetime bağlı HTŞ’nin sahil bölgesinde başlattığı ‘güvenlik operasyonları’ kanlı saldırılara sebep oldu.
Devrik Suriye lideri Esad’ın ordusuna bağlı unsurların HTŞ güçleriyle 6 Mart’ta Lazkiye kırsalında başlayan çatışmalar, 7 Mart’ta Alevilere yönelik saldırılara ve toplu infazlara dönüştü.
SURİYE’DE CAN KAYBI SAYISI 973’E ULAŞTI
Suriye’de yeni yönetime bağlı güvenlik güçlerinin sahil bölgesi olarak bilinen Lazkiye, Tartus, Hama ve Humus’ta yaşayan Alevilere yönelik saldırıları devam ediyor.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre, Kuneytire Mahallesi, Baniyas ilçesi, Datur Mahallesi, Ramliya ve Rasafe köylerinde yeni katliamlar gerçekleşti.
SOHR’a göre, Alevilere yönelik 39 katliamda en az 973 kişi hayatını kaybetti. Lazkiye’de 545, Tartus’ta 262, Hama’da 156, Humus’ta ise 10 sivil öldürüldü.
Sivil can kayıplarının günlere ve bölgelere göre dağılımı şu şekilde:
- 6 Mart: Humus’ta 1 can kaybı
- 7 Mart: Tartus’ta 62, Lazkiye’de 98 can kaybı
- 8 Mart: Lazkiye’de 227, Tartus’ta 55, Hama’da 79, Humus’ta 5 can kaybı
- 9 Mart: Tartus’ta 103, Lazkiye’de 194, Hama’da 6 can kaybı
- 10 Mart: Lazkiye’de 26, Tartus’ta 42, Hama’da 71, Humus’ta 4 can kaybı
Cezasızlığın suçları teşvik ettiğine dikkat çeken SOHR, Suriye’nin iç savaşın eşiğinde olduğunu belirtti:
“Bölgede eski rejim yanlısı milislerle hükümet güçleri arasındaki çatışmalar yüzlerce insanın ölümüne neden oldu ve 2011’den beri en yüksek ölüm oranına ulaşıldı. Bu şiddet devam ederse, hükümetin sessiz kalması ve müdahale eksikliği sonuçları ağırlaştıracaktır.”
ŞARA’NIN KOMİSYONU HTŞ’Yİ DURDURMADI
Sosyal medyada paylaşılan videolar, HTŞ güçlerinin katliam görüntülerini dünya genelinde yaydı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 6-7 Mart’ta Lazkiye’deki olaylar için bağımsız bir ulusal soruşturma komitesi oluşturulduğunu duyurdu.
Duyuruda, 745 Alevi sivilin öldüğü belirtilmişti; ancak HTŞ’nin saldırılarını sürdürmesi, sayının arttığını gösterdi.
Komite, olayların tüm yönlerini inceleyerek sorumluları bulmayı amaçlıyor. Soruşturma komitesi, 30 gün içinde kapsamlı bir rapor sunmayı hedefliyor.
More Stories
CHP’li Gülcan Kış: “Hukuk Sessiz Kalınca Ahlaksızlık Cesaret Buluyor”
Gelendost belediye başkanı ‘rüşvet’ ve ‘zimmet’ suçlamasıyla tutuklandı
Kanser Nasıl Yenilir