Uzmanından Parkinson için ‘bakla’ uyarısı



Parkinson Hastalığı ve Bakla İlişkisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Parkinson Hastalığı ve Bakla İlişkisi

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesiyle ortaya çıkan ilerleyici ve kronik bir sinir sistemi hastalığıdır. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil’e göre, bu hastalık genellikle titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla kendini gösterir.

Bahar aylarında sıkça tüketilen taze baklanın içinde bulunan doğal levodopa maddesine dikkat çeken Prof. Dr. Kenangil, bakla tüketiminin motor semptomlar üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini belirtmektedir. Ancak, kontrollü ve doktor onayı olmadan yapılan bakla tüketiminin ilaçlarla etkileşime girebileceğini ve olumsuz sonuçlara neden olabileceğini vurgulamaktadır.

‘İlaç Yerine Bakla Tüketmek Doğru Değil’

Baklanın dopamin öncüsü levodopa içerdiğini belirten Prof. Dr. Kenangil, hastaların bu özelliğe aldanmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Prof. Dr. Kenangil, “Bakla mevsimi geldiğinde, taze bakla ile Parkinson arasında bir ilişki bulunmaktadır. Bakla, parkinson hastalığında eksik olan dopamin maddesinin öncüsü olan levodopa adlı bir aminoasiti içerir” şeklinde konuşmaktadır.

Prof. Dr. Kenangil, baklanın aşırı veya plansız tüketiminin çeşitli yan etkilere yol açabileceğine işaret ederek, “Bu nedenle levodopayı keşfeden ve ilaçların yerine geçmek isteyenlerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Kontrolsüz bakla tüketimi istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle Parkinson hastalarının bakla tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyoruz” demektedir.

‘Bilimsel Çalışmalar da Parkinson ve Bakla İlişkisini Araştırıyor’

Bakla ve Parkinson arasındaki ilişkiyi inceleyen bilimsel çalışmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, bu çalışmaların, baklanın motor semptomlar üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini gösterdiğini ifade etmektedir.

“Bakla ve Parkinson arasındaki yapılan bilimsel çalışmalar, hastaların motor semptomlarını azalttığını göstermektedir. Ancak, hastaların baklanın hastalığı tedavi edici bir yanı olmadığını bilmesi önemlidir” şeklinde konuşmaktadır.

‘Bakla Sağlıklı Bir Besindir’

Parkinson hastalarının, baklayı bilinçli bir şekilde ve doktor tavsiyesiyle tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Kenangil, şu önerilerde bulunmaktadır:

“Parkinson hastalığı sürekli ilaç kullanımı gerektiren bir hastalıktır. Hastalar, belki baklayı ilaçlarının arasında, doktorlarına danışarak kullanabilirler. Ancak, bakla tüketimi ilaçların yerine geçmemelidir. Bakla sağlıklı bir sebzedir ve tüketilmesi genel sağlık açısından faydalıdır. Eğer Parkinson hastasıysanız, bakla tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.”


Related Posts

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Kolonya dökmeyin, ateş basmayın! Kene çıkarırken yapılan hatalar ölümle sonuçlanabiliyor

Keneye kolonya dökmek veya ateş basmak KKKA riskini artırıyor! Uzmanlar, doğru çıkarma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıraladı.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.