Eski kaşar nasıl üretiliyor? Tadıyla büyülüyor, Kars’ın altın lezzeti!

Kars Eski Kaşar Peyniri: Doğadan Sofralara Özel Bir Lezzet

Kars’ın verimli topraklarında yetişen büyükbaş hayvanların sütleri, özenle işlenerek eşsiz Kars eski kaşar peynirine dönüşüyor.

Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit köyünde, temiz havası ve doğal bitki örtüsüyle öne çıkan bölgede hayvancılık yapan üreticiler, her gün taze sütlerini mandıraya taşıyor.

Geleneksel yöntemlerle işlenen süt, silindir haline getirilip üç ay boyunca serin bir ortamda dinlendiriliyor. Daha sonra çuvallara sarılan peynirler, bir yıl boyunca buzhanede olgunlaşmaya bırakılıyor. Bu özenli sürecin ardından Kars eski kaşar peyniri, iç piyasada ve toptan pazarlarda satışa sunuluyor.

Kaşar üreticisi Ozan Can Göksü, Bozyiğit Köyü’nde aile şirketini 1994 yılında kurduğunu ve ikinci kuşak olarak işi devam ettirdiğini belirtti.

Üretim süreci hakkında bilgi veren Göksü, “Her sabah taze sütleri topluyor, mandıraya getirip süt kabul işlemini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra telleme ve doğrama işlemlerini tamamlıyoruz. Peynirlerin olgunlaşma sürecini kontrol ettikten sonra 80 derece sıcak suda haşlıyoruz. Son olarak peynirleri gramajlarına ayırıp 1 kilo, 2 kilo ve 13 kilo olarak paketliyoruz” şeklinde konuştu.

3 Ay Süren Olgunlaşma Süreci

Kaşar peynirini 3 ay boyunca soğuk ortamda beklettiklerini belirten Göksü, “Kalıplarda 24 saat dinlendirdikten sonra peynirleri olgunlaşma bölümüne alıyoruz. Yaklaşık 3 ay boyunca soğuk ortamda bekletilen peynirleri, 5’li gruplar halinde çuvallara sarıp buzhaneye naklediyoruz. Ortalama 68-70 kg ağırlığındaki bu kaşar peynirlerini tüm şehirlere toptan veya perakende olarak gönderiyoruz” dedi.

Doğal üretim süreci ve eşsiz lezzetiyle Kars eski kaşar peyniri, sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Tescilli Kaşar Peyniri, Türkiye genelinde de büyük ilgi görüyor. Kaşarlar, kargoyla 81 ile gönderiliyor.

Related Posts

Gram altının patlayacağı tarihi açıkladı: ‘Bunlar son fırsatlar’

Gram altın haftaya hızlı bir başlangıç yaparak dikkatleri yeniden üzerine çekerken “Bundan sonraki süreçte yukarı mı aşağı mı yön yapacak?” sorusunun yanıtı yatırımcıların en çok merak ettiği konuların başında geldi. O soruya haftalık tahminleri ile …

Öncü gösterge 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI verileri, Haziran 2025’te 46,7’ye gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Eşik değer olan 50’nin altında gerçekleşen bu sonuç, imalat sanayisinde daralma sinyallerinin …

AKP’den temmuz zammı açıklaması: ‘En düşük emekli aylıklarına yönelik düzenleme…’

Hükümet, temmuz zammı öncesi en düşük emekli maaşına yönelik yeni bir düzenleme hazırlığında. Açıklamanın hemen ardından gözler 3 Temmuz’daki enflasyon verisine çevrildi.

Ekonomist Topkurulu: Rusya, Atlantik sisteminin yaptırımlarına rağmen ekonomik da kazandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya ekonomisinin büyüme karşın Batılı ülkelerdeki daralmaya dikkat çekti. Putin’in açıklamalarını değerlendiren Ekonomist Hakan Topkurulu Atlantik sisteminin Rusya karşısında ekonomik anlamda da kaybettiğini söyledi.

Karpuzu 2 liraya satamayan çiftçi isyan etti: Tövbeler olsun, bir daha ekmem

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçi Soner Cankurt, ektiği karpuzun tarlada kaldığını belirterek, “Maliyetler 3-4 katına çıktı. Raflarda kilosu 20 lira, biz 2 liraya satamıyoruz. Bir daha karpuz ekmeyeceğim, tövbeler olsun. Çiftçiliği bırakıyoruz …

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.