ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara/ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde 200 bin konutun inşasının hızla devam ettiğini belirterek “Şu anda yaklaşık 50 bin kadar konut ve köy evimizin inşaatını bitirmek üzereyiz. İnşallah Aralık ayında Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte biten konutlarımızı hak sahiplerine teslim edeceğiz” dedi. Özhaseki, deprem bölgesinde beton maliyetindeki fahiş artışla mücadele ettiklerini vurgulayarak “Gerekirse kanuni düzenleme ile bu fırsatçılığın önüne geçeceğiz” diye konuştu.
Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özhaseki, özetle şunları söyledi:
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAĞIZ”
(Yeni kentsel dönüşüm yasası çalışmaları ne durumda?) Hazırladığımız yasa önerimiz şu anda komisyon aşamasında. Komisyondan geçtikten sonra Genel Kurul’a gelecek. İnşallah önümüzdeki günlerde Meclis’ten büyük bir destek alarak yasalaşacağını düşünüyorum. Yasa yürürlüğe girer girmez İstanbul ve Marmara’nın dönüşümünü bir an evvel hızlandıracağız. Dönüşüm sürecini hızlandıracak ve kentsel dönüşüme yeni bir soluk katacak Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Çalışmalarımız sürüyor, yönetmeliklerini hazırlayıp yayınlayacağız. Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız eliyle de ülke genelindeki dönüşüm sürecini hızlandırmış olacağız. Bilim insanları ‘Deprem öncesindeki hazırlık için yapılan 1 birim harcama, deprem sonrasında 7 misline çıkıyor’ diyorlar. Biz ülkemizdeki sağlıksız yapı stokunu yenilemekte kararlıyız.
50 BİN KONUTUN İNŞAATI BİTMEK ÜZERE
(Deprem bölgesinde inşa edilen konutlar ne zaman teslim olacak?) 6 Şubat depremlerinden zarar gören şehirlerimizde 200 bin konutumuzun inşası hızla devam ediyor. Şu anda yaklaşık 50 bin kadar konut ve köy evimizin inşaatını bitirmek üzereyiz. İnşallah Aralık ayında Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte biten konutlarımızı hak sahiplerine teslim edeceğiz. Alt ve üstyapısıyla, yollarıyla yeni şehirler inşa ediliyor. İşlerimiz kolay değil ama Allah’ın izniyle üstesinden geleceğiz.
“GEREKİRSE KANUNİ DÜZENLEME YAPARIZ”
(Afet bölgesindeki inşaat maliyetlerinin artışını nasıl engelleyeceksiniz?) Geçtiğimiz günlerde bölgede faaliyet gösteren beton firmalarıyla da bir toplantı gerçekleştirmiştik. Toplantıda, depremzedelerin mağdur edilmesine izin vermeyeceğimizi, inşa süreçlerinin fahiş fiyat artışlarıyla aksamasına asla müsaade etmeyeceğimizi vurgulamıştık. Gerçek maliyeti 1.300 TL civarında olan 1 mikap betona, ‘nakliye fiyatları arttı, ekipman bulamıyoruz, agrega bulamıyoruz, işçi ve usta bulamıyoruz’ gibi bahanelerle 3.000 TL’ye kadar bedel isteniyor. Biz bunun fahiş fiyat artışı olduğunu ve kabul edilemez olduğunu, piyasa gerçekleriyle uyuşmadığını ifade ettik. Gerekirse kanuni düzenleme ile bu fırsatçılığın önüne geçeceğimizi belirttik.
YARISI BİZDEN KAMPANYASI
Şimdi İstanbul’da; bir de Yarısı Bizden kampanyası var. Sosyal konut var 250 bin İstanbul’da. Bunların projesinin programını da Kasım ayı sonuna kadar bitiririz. Bir milyon 20 bin vatandaş müracaat etmiş. ‘Biz evimizi yenileriz, siz bize para verin, bizi destekleyin’ diye.